Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Turci a IS rokujú o nových variantoch na pašovanie kontrabandu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na archívnej fotografii. Foto: TASR/AP

Ruský minister uviedol, že o vytvorení tzv. bezpečnej zóny už Turecko rokovalo aj s partnermi v NATO.

Moskva 10. februára (TASR) - Turecko a extrémistická organizácia Islamský štát (IS) vedú tajné rokovania, v rámci ktorých hľadajú nové varianty pre cezhraničné pašovanie kontrabandu. V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Moskovskij komsomolec to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa neho v Rusku vyvolávajú veľké znepokojenie správy, ktoré sa šíria verejne alebo "tajnými kanálmi", že na tento účel "Turci plánujú alebo už aj začali využívať časť sýrskeho územia. Aby kryli tento svoj zámer, budujú na sýrskej strane spoločnej hranice stanové tábory určené údajne pre sýrskych utečencov".

Na sýrskej strane hranice tak dochádza k sústreďovaniu utečencov, ktorých Turecko už údajne nemôže prijať, lebo utečenecké tábory na jeho území sú preplnené, tvrdí Lavrov.

Podľa Lavrova Turecko pokračuje v rokovaniach, ktorých cieľom je vytvoriť na území Sýrie bezpečnú zónu bez IS. "Všetci však vedia, že ide o časť územia medzi dvoma kurdskými enklávami, ktorých spojenie je pre Turecko absolútne neprípustné, pretože by sa tým zmarili možnosti na prepravu zásob pre islamistov v Sýrii a kontrabandu do Turecka".

Lavrov vyhlásil, že Rusko má informácie, že vedenie IS pokračuje v tajných kontaktoch s Tureckom, pričom rokujú o variantoch ďalšieho postupu v súvislosti s tým, že ruské lietadlá svojimi náletmi na pozície IS výrazne zredukovali existujúce trasy na prepravu kontrabandu.

Ruský minister uviedol, že o vytvorení tzv. bezpečnej zóny už Turecko rokovalo aj s partnermi v NATO. Upozornil, že ak sa táto myšlienka zrealizuje, pôjde o porušenie "všetkých princípov medzinárodného práva" a povedie to "k podstatnej eskalácii" v regióne.

Lavrov súčasne vyjadril presvedčenie, že koalícia vedená Spojenými štátmi Turecku nedovolí uskutočniť plán na vpád do Sýrie. Súčasné konanie Turecka - výstavbu stanových táborov na sýrskom území, či prípravu ženijných zariadení vo vzdialenosti 100-200 metrov od hraníc s Tureckom - označil Lavrov za "malé provokácie". "Neverím, že by USA dovolili, aby sa podobné nerozvážne plány aj uskutočnili," vyhlásil Lavrov.