Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lavrov: USA premárnili šancu na deeskaláciu severokórejskej krízy

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA pripomenula, že americká politika ohľadom severokórejského jadrového programu bola poznačená nezhodami medzi prezidentom Donaldom Trumpom a šéfom diplomacie Rexom Tillersonom.

Viedeň 8. decembra (TASR) - Americká administratíva premárnila šancu na zmiernenie napätia so Severnou Kóreou vysielaním zmiešaných signálov prostredníctvom ruských sprostredkovateľov, uviedol v piatok vo Viedni ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Agentúra DPA pripomenula, že americká politika ohľadom severokórejského jadrového a raketového programu bola poznačená nezhodami medzi prezidentom Donaldom Trumpom a šéfom diplomacie Rexom Tillersonom.

V septembri Washington informoval Moskvu, že neplánuje vojenské manévre v blízkosti Kórejského polostrova do budúcoročnej jari, povedal Lavrov novinárom na zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Rusko to tlmočilo Pchjongjangu s vierou, že USA sú pripravené "začať vytvárať podmienky pre nejaký dialóg", ak Severná Kórea taktiež ostane pokojná.

Avšak po tom, ako bol tento odkaz odovzdaný, Spojené štáty oznámili konanie vojenských cvičení, uviedol Lavrov. Severná Kórea reagovala odpálením medzikontinentálnej rakety.

"USA sa správali tak, ako keby to chceli vyprovokovať, a aj sa tak stalo," povedal. "Teraz by sa už možno ťažšie vytvárali podmienky pre obnovenie dialógu".

Koncom septembra sa Tillerson verejne vyjadril, že skúma šance na rozhovory, ale o deň neskôr Trump uviedol, že minister zahraničných vecí "stráca čas".

Severná Kórea sa podľa Lavrova snaží o zaistenie bezpečnostných garancií pred tým, ako začne rozhovory o svojom programe vývoja jadrových zbraní. Trumpovo odmietnutie jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 vyvolalo "vážne otázky", ako dlho bude platný akýkoľvek výsledok rokovaní medzi USA a Severnou Kóreou, dodal Lavrov.