Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Členovia NATO a EÚ sa nemusia vyhýbať stykom s Ruskom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na návšteve Slovinska. Foto: TASR/AP

Ruský šéf diplomacie povedal, že byť súčasťou týchto blokov neznamená, že je nutné vyhýbať sa stykom so štátmi, ktoré nie sú v nich zahrnuté, ako je Rusko.

Belehrad/Ľubľana 21. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov skritizoval politiku Západu voči svojej krajine a vyzval európske krajiny, aby udržiavali dobré vzťahy s Moskvou i napriek nezhodám medzi Ruskom a Západom. Podľa agentúry AP tak urobil v stredu počas návštevy Slovinska.

Lavrov v tejto členskej krajine NATO a EÚ povedal, že byť súčasťou týchto blokov "neznamená, že je nutné vyhýbať sa stykom so štátmi, ktoré nie sú v nich zahrnuté", ako je Rusko.

Šéf ruskej diplomacie sa zastavil v Slovinsku pred návštevou Srbska, ktoré sa takisto uchádza o členstvo v EÚ, ale zostáva i "vzácnym" spojencom Moskvy vo svojom regióne, kde sa Rusko snaží udržať si svoj tradičný vplyv, uviedla AP. Lavrov v spoločnom komentári so srbským rezortným partnerom Ivicom Dačičom napísal, že politika typu "'buď s nami, alebo proti nám' podnietila na európskom kontinente nedôveru a nestabilitu".

Slovinský minister zahraničných vecí Karl Erjavec po stredajšom stretnutí s Lavrovom povedal, že Ľubľana podporuje dialóg EÚ a NATO s Ruskom, informovala tlačová agentúra STA. Dodal, že Slovinsko "je povinné viesť vyváženú politiku, ktorá nie je ani proamerická, ani proruská, ale v súlade s jeho záujmami", pričom musí dodržiavať svoje záväzky voči medzinárodným organizáciám.

Ruský minister sa zase vyjadril, že podobne ako Slovinsko je aj Rusko pripravené spolupracovať s ktoroukoľvek krajinou, ak je takáto spolupráca založená na rovnosti, otvorenosti a vzájomnom rešpektovaní záujmov.

Lavrov s Erjavecom zhodnotili spoluprácu medzi Ruskom a Slovinskom ako dobre rozvinutú a na vysokej úrovni. Slovinský minister poznamenal, že vzájomná spolupráca sa týka politiky, obchodu, kultúry i vedy.

V rámci Lavrovovej návštevy predstavitelia Ruska a Slovinska podpísali memorandum o zriadení Medzinárodného výskumného centra pre druhú svetovú vojnu v meste Maribor, uviedla STA.