Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Minister Lavrov hovoril mládeži o Kryme a prevrate v Kyjeve

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Podľa neho sú argumenty proti znovuzjednoteniu Krymského polostrova s Ruskom rovnakého charakteru ako tvrdenia, že Leningrad sa mal počas druhej svetovej vojny vzdať Nemcom.

Moskva 11. augusta (TASR) - Vydať Krym "nacistom, ktorí v Kyjeve zorganizovali štátny prevrat, by bolo zločinom", vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stretnutí s účastníkmi Ruského mládežníckeho vzdelávacieho fóra Terra Scientian. Informovala o tom agentúra TASS.

"Istí ľudia tvrdia, že Krym nemal byť včlenený do Ruska; že by sme nemali pomáhať militantom v Donbase; že sme nemali začať vojenskú operáciu v Sýrii," vyhlásil Lavrov.

"Viete, čo by čakalo etnických Rusov, rusky hovoriace obyvateľstvo na Kryme a na východe Ukrajiny, keď Dmytro Jaroš po prevrate koncom februára 2014 vyhlásil, že etnickí Rusi nebudú nikdy rozumieť etnickým Ukrajincom a ukrajinskej reči, a preto by na Kryme nemali byť žiadni etnickí Rusi?" povedal Lavrov.

Podľa neho sú argumenty proti znovuzjednoteniu Krymského polostrova s Ruskom rovnakého charakteru ako tvrdenia, že Leningrad sa mal počas druhej svetovej vojny vzdať Nemcom.

Členovia trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase (zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) sa 21. júna dohodli na vyhlásení prímeria medzi separatistami a vládnymi silami na línii kontaktu v Donbase, aby sa mohli začať žatevné práce.

Prímerie vstúpilo do platnosti 24. júna a malo by trvať do 31. augusta. Hoci vďaka prímeriu počet incidentov klesol, k prestrelkám stále dochádza. V bojoch medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami na východe Ukrajiny zahynulo podľa najnovších odhadov OSN približne 10.000 ľudí.