Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Vyhlásiť Rusko za svojho protivníka je od USA nezodpovedné

Na snímke Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa ruskej diplomacie je situácia v oblasti rusko-amerických vzťahov nesmierne náročná.

Moskva 30. novembra (TASR) - Vyhlásiť Rusko za svojho protivníka je od Spojených štátov hlúpe a nezodpovedné, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

"V čase, keď sa nenávisť k Rusku šíri po svete, zostáva potenciál spolupráce v oblasti globálnych a bilaterálnych záležitostí do značnej miery nevyužitý. Vyhlásiť Rusko za nepriateľský štát je hlúpe a nezodpovedné" povedal v rozhovore pre taliansky denník Libero Lavrov s tým, že Rusko cez takúto optiku na Spojené štáty nehľadí.

Podľa šéfa ruskej diplomacie je situácia v oblasti rusko-amerických vzťahov nesmierne náročná. "Washington zasiahol príval protiruských nálad podnecovaný istými politickými silami, ktoré nie sú ochotné zmieriť sa s výsledkom vlaňajších prezidentských volieb," povedal Lavrov.

"Rozhodnutie amerických úradov zatvoriť ruský generálny konzulát v San Franciscu a päť diplomatických zariadení, ktoré sú naším štátnym majetkom, bolo bezprecedentné," zdôraznil Lavrov a dodal, že v tejto chvíli nemožno od Washingtonu očakávať nijaké pozitívne kroky.

Rusko odmieta prerušenie vzťahov s KĽDR



Rusko odmieta požiadavky USA na prerušenie vzťahov so Severnou Kóreou. "Náš názor na túto otázku je negatívny: Opakovane sme povedali, že tlak sankcií sa vyčerpal," uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, citovaný ruskými agentúrami, vo štvrtok v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

Všetky rezolúcie proti KĽDR prijaté OSN podľa Lavrova implikujú potrebu obnovenia politického procesu a rokovaní. USA však túto skutočnosť "ignorovali", čo je "veľká chyba". Zdá sa, že kroky USA v poslednom čase "úmyselne smerujú k vyprovokovaniu prudkých reakcií Pchjongjangu", konštatoval Lavrov.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová v stredu na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyzvala všetky štáty sveta, aby po najnovšom severokórejskom raketovom teste prerušili diplomatické a obchodné vzťahy s Pchjongjangom.

Skúška podľa nej priblížila svet k vojne, ktorú Spojené štáty nevyhľadávajú. Haleyová varovala, že ak dôjde k vojne ako následku ďalších aktov agresie, "severokórejský režim bude úplne zničený".