Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Vzťahy Ruska a Nemecka sa vracajú na obvyklú normálnu úroveň

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel počas stretnutia v Moskve 9. marca 2017. FOTO TASR/AP Foto: FOTO TASR

Obaja ministri sa na rokovaniach vyslovili za posilnenie prímeria na východe Ukrajiny.

Moskva 9. marca (TASR) - Ministri zahraničných vecí Nemecka Ruska dnes v Moskve rokovali o dvojstranných vzťahoch, spolupráci v rámci Rady NATO-Rusko a posúdili aj situáciu na východe Ukrajiny a v Sýrii.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaní so svojím nemeckým náprotivkom Sigmarom Gabrielom podľa agentúry TASS konštatoval, že bilaterálne vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom sa vracajú na "obvyklú normálnu úroveň". Ako príklad uviedol, že koncom júna sa v Krasnodare uskutoční rusko-nemecká konferencia partnerských miest.

Obaja ministri sa na rokovaniach vyslovili za posilnenie prímeria na východe Ukrajiny a deklarovali záujem, aby sa tzv. ženevský proces stal stálu platformou urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii a viedol k výsledkom. Ruský minister vyzdvihol rokovania o posilnení prímeria, ktoré sa konali a budú konať v kazašskej Astane. Vyjadril tiež presvedčenie, že skoordinovanie rokovacích procesov v Astane a Ženeve povedie k posilneniu prímeria v Sýrii a k pokroku v rokovaniach o politickom usporiadaní v Sýrii.

Pokiaľ ide o vzťahy s NATO, Lavrov vyhlásil, že Rusko sa nechystá zapojiť do hry na premenu tohto orgánu na pole konfrontácie.

Vysvetlil, že v uplynulom období sa konali tri zasadnutia Rady NATO-Rusko na úrovni veľvyslancov, ktoré mali byť na návrh diplomatov NATO venované situácii na Ukrajine. Lavrov to označil za "pokračovanie paranoidnej agresívnej politiky" a pripomenul, že NATO nemá k úsiliam o urovnanie konfliktu na Ukrajine nijaký vzťah.

Ruský diplomat preto navrhol, aby sa platforma Rady NATO-Rusko využívala na svoj účel - na diskusiu o euroatlantickej bezpečnosti. "Treba vyložiť karty na stôl, urobiť inventarizáciu, kto, kde a čo má rozmiestnené (zbrane) a potom porovnať počty či náplň cvičení, napríklad," navrhol Lavrov.

Lavrovov nemecký kolega Sigmar Gabriel na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Rusko a Nemecko sa musia v Európe snažiť o odzbrojenie, napriek možnosti obnovenia pretekov v zbrojení.

Dodal, že existujú fakty, ktoré vyvolávajú znepokojenie na oboch stranách. Spresnil, že ide o veľký potenciál ozbrojených síl Ruska v pobaltských krajinách a vojenský potenciál NATO v Poľsku, ako aj výrazné zvýšenie výdavkov na obranu v USA. "Panujú obavy, že sme sa opäť priblížili k novému kolu pretekov v zbrojení".

Gabriel zdôraznil, že "Nemecko a Rusko lepšie ako ktokoľvek iný vedia, že takéto preteky v zbrojení nie sú v záujme ľudí žijúcich v našich krajinách". Dodal, že bez ohľadu na spory a rozdielne názory sa treba v Európe snažiť o odzbrojenie, čo označil za "jeden z hlavných cieľov," ktoré sa treba pokúsiť dosiahnuť aj napriek existujúcim problémom. "Je to jedna zo zložitých tém, na ktorú sa naše názory rozchádzajú a prístupy k nej sa líšia," priznal.