Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lavrov očakáva v krátkom čase praktickú iplementáciu ženevskej dohody

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Na adresu USA Lavrov uviedol, že "sa snažili tváriť ako víťaz studenej vojny" a "podnikať kroky, ktoré spôsobovali priame škody ruskej bezpečnosti".

Moskva 24. apríla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v mene svojej krajiny vyslovil očakávanie, že ženevská dohoda o riešení situácie na Ukrajine sa v dohľadnej budúcnosti prejaví aj v podobe praktických krokov.

Rusko, Ukrajina, USA a EÚ podpísali minulý týždeň v Ženeve dokument, ktorý by mal viesť k ukončeniu najhoršej krízy medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny, ale medzičasom sa signatári dohody navzájom obviňujú z jej porušovania a neplnenia.

Lavrov dnes pripomenul, že Moskva už v decembri 2013 navrhla a podporovala myšlienku usporiadať trojstranné rokovania vo formáte Rusko-EÚ-Ukrajina, ale vtedy Brusel jej návrh neprijal.

"Vtedy nás zdvorilo odmietli, aby sme nebránili rozvoju vzťahov medzi Bruselom a Kyjevom," uviedol Lavrov. Dodal, že ďalší návrh na trojstranné rokovania, s ktorým prišiel prezident Vladimir Putin, už získal podporu Západu. "Predpokladám, že táto podpora sa prejaví v praktických krokoch už v najbližšej budúcnosti," spresnil.

Vo vystúpení na Globálnom univerzitnom fóre 2014 Lavrov dnes v Moskve obvinil USA a EÚ, že sa na Ukrajine snažili rozpútať ďalšiu tzv. farebnú revolúciu, a dodal, že Ukrajinu aj naďalej zneužívajú "ako pešiaka vo svojej geopolitickej hre".

Na adresu USA Lavrov ďalej uviedol, že "sa snažili tváriť ako víťaz studenej vojny" a "podnikať kroky, ktoré spôsobovali priame škody ruskej bezpečnosti".

"Západ, a najmä USA, sa tvária, akoby bolo možné nebrať v európskych záležitostiach do úvahy aj názor Ruska a škodiť (tak) jeho záujmom," upozornil Lavrov.

Okrem toho dnes Lavrov obvinil Západ z hysterickej protiruskej propagandy, ktorú rozpútal dávno pred udalosťami na Ukrajine, ako aj z očierňovania olympiády v Soči.

"Duch partnerstva, ako aj seriózna práca na vytvorenie atmosféry skutočnej dôvery na našom kontinente, padli za obeť politike zdržiavania našej krajiny, ktorej sa Západ v podstate nikdy nevzdal," zdôraznil Lavrov.

Agentúra RIA Novosti v tejto súvislosti pripomína, že denník New York Times (NYT) vo vydaní z 20. apríla uverejnil článok, podľa ktorého chce Washington prehodnotiť vzťahy s Ruskom. Denník dospel k záveru, že vedenie USA sa chce vrátiť k politike zdržiavania, o ktorej ako prvý v roku 1947 napísal americký politik George Kennan. Podstatou tejto politiky je spolupráca USA a Ruska v malom počte oblastí, kde sú ich záujmy totožné, a ignorovanie Ruska v systéme medzinárodných vzťahov. Podľa autora článku v NYT sa prezident USA Barack Obama chce sústrediť na izolovanie Ruska od politických a ekonomických väzieb so svetom.

RIA Novosti dopĺňa, že podľa ruských expertov článok možno považovať za oficiálne oznámenie o novom prístupe USA k Rusku, "podobné vyhláseniu novej studenej vojny".