Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrovov námestník vystrieda podľa médií ruského veľvyslanca v USA

Anatolij Antonov Foto: TASR AP

Súčasný ruský veľvyslanec vo Washingtone je v centre vyšetrovania vzťahov medzi spolupracovníkmi amerického prezidenta D.Trumpa a Ruskom počas predvolebnej kampane.

asili s jeho vymenovaním.

Súčasný ruský veľvyslanec vo Washingtone Sergej Kisľak je v centre vyšetrovania vzťahov medzi spolupracovníkmi amerického prezidenta Donalda Trumpa a Ruskom počas predvolebnej kampane v USA.

Antonov je podľa tlačovej agentúry AP kariérny diplomat, ktorý v rokoch 2011-2016 pracoval ako námestník ministra obrany pre medzinárodné vzťahy, kým sa vrátil na ministerstvo zahraničných vecí. Vyjadril sa, že Moskva a Washington by mali normalizovať svoje vzťahy a venovať sa konštruktívnej spolupráci.

Povedal tiež, že USA a Rusko musia spojiť svoje úsilie v boji s terorizmom a spolupracovať na posilnení boja proti šíreniu jadrových zbraní.


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov si dnes uťahoval zo správ amerických médií, ktoré naznačili, že sa s ním prezident Trump podelil o citlivé spravodajské informácie o teroristických hrozbách, ktoré môžu predstavovať prenosné počítače v lietadlách.

Bez toho, aby priamo potvrdil podrobnosti z ich rozhovoru, Lavrov reportérom na Cypre povedal, že nerozumie, čo na tom bolo "tajné". Veď USA už pred dvoma mesiacmi zakázali laptopy v lietadlách smerujúcich do Spojených štátov z niektorých blízkovýchodných krajín.

Lavrov si zažartoval, že niektoré americké médiá sa správajú ako komunistické noviny v časoch Sovietskeho zväzu a neprinášajú skutočné správy.

Médiá podľa Lavrova oznámili, že mu Trump povedal, že "'teroristi' sú schopní napchať do prenosných počítačov rôzne druhy elektronických zariadení s nevystopovateľnými výbušninami". Túto informáciu však už americká vláda podľa Lavrova odhalila, keď zakázala laptopy v lietadle.

"Ak teda hovoríte o tomto, nevidím tam žiadne tajomstvo," zdôraznil Lavrov.