Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lavrov:Rusko je pripravené posilniť obranu Srbska ako protiváhu k NATO

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa srbskej diplomacie Ivicu Dačiča Srbsko musí posilniť svoje ozbrojené sily v dôsledku toho, že NATO vyzbrojuje susedné Chorvátsko. Obe krajiny spolu viedli v 90. rokoch vojnu.

Belehrad 12. decembra (TASR) - Rusko je pripravené posilniť obranné kapacity Srbska, aby prispelo k ochrane krajiny pred tým, čo šéf srbskej diplomacie nazval hrozbou zo strany susedného Chorvátska.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Belehrade.

Podľa šéfa srbskej diplomacie Ivicu Dačiča Srbsko musí posilniť svoje ozbrojené sily v dôsledku toho, že Severoatlantická aliancia (NATO) vyzbrojuje susedné Chorvátsko. Obe krajiny spolu viedli v 90. rokoch vojnu.

Srbský minister zahraničných vecí dnes uviedol, že premiér krajiny Aleksandar Vučič navštívi ešte v tomto mesiaci ruskú metropolu, aby tam rokoval o darovaní štyroch ruských stíhačiek typu MiG-29.



Informácie o návšteve potvrdil aj hosť z Moskvy, Lavrov však odmietol prezradiť akékoľvek podrobnosti o prípadnej dohode.

Srbské médiá uvádzajú, že ruské letectvo stroje vyradilo z prevádzky a potrebujú opravy v značnom rozsahu.

Ako je známe, Moskva bola proti tomu, aby sa Srbsko a ďalšie balkánske krajiny stali členmi NATO. Srbsko sa oficiálne uchádza o členstvo v Európskej únii (EÚ).