Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Orbán: Trumpovo víťazstvo znamená návrat k skutočnej demokracii

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR AP

Maďarský prezidet Lázár zas dodal, že jeho krajina chce korektné partnerstvo s USA a adekvátnu úctu. Priznal, že mali doteraz spory s USA, nie však s Američanmi, ale s americkou Demokratickou stranou.

Budapešť 10. novembra (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán vníma triumf Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA ako "návrat k skutočnej demokracii" a podľa všetkého "úspešné oslobodenie západnej civilizácie zo zajatia ideológie".

Vyplýva to z jeho slov, ktoré odzneli dnes na konferencii Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD) v Budapešti a ktoré sprostredkovali tlačové agentúry MTI a DPA.

To, čo my nazývame "liberálnou nedemokraciou, v čom uplynulo ostatných 20 rokov nášho života, táto éra sa končí. Môžeme sa vrátiť k skutočnej demokracii, k otvorenému, úprimnému jazyku zbavenému paralyzujúcej nutnosti politickej korektnosti," vyhlásil Orbán. Problémy sa podľa neho budú odteraz riešiť na báze zdravého rozumu.

"Prežívame veľké dni a veľké časy," myslí si Orbán, pričom do toho zahrnul aj odchod Británie z EÚ. "Brexit vôbec nie je tragédia, nie je prehra, ale pokus jedného národa byť úspešným iným spôsobom," povedal premiér.

Podľa jeho názoru celá západná civilizácia urobila v uplynulom období dôležité kroky pri duchovnej transformácii. A toho sa netreba obávať, ale treba vidieť možnosti, ktoré to v sebe skrýva, domnieva sa Orbán.

Minister riadiaci úrad maďarskej vlády János Lázár.
Foto: TASR/MTI


Maďarská vláda očakáva od nového prezidenta USA úsilie smerujúce k vytváraniu lepšieho sveta, vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa jeho slov maďarská vláda dúfa, že sa medzi oboma krajinami môže vytvoriť korektné partnerstvo.

Lázár priznal, že Budapešť mala doteraz spory s Washingtonom, nie však s americkým ľuďom, ale s americkou Demokratickou stranou. Tieto spory vyplývali podľa jeho názoru z toho, že vládny Fidesz a národné sily v krajine nesúhlasili s názormi Washingtonu na hodnoty, o ktoré by sa mala krajina opierať pri obnove po roku 2010. Kriticky sa však hľadelo aj na protiimigračnú politiku maďarskej vlády.

"Viackrát sa nám dostalo poučenia, demokrati školili Maďarsko," povedal Lázár podľa tlačovej agentúry MTI.

Nové vedenie USA však Maďarsko vníma ako nový začiatok, a to môže byť nádejné aj pre svet, môže priniesť stabilitu, uviedol Lázár. Vyjadril tiež nádej, že Maďarsku a jeho vláde sa v budúcnosti dostane adekvátnej úcty. Hospodárska a vojenská spolupráca oboch krajín bola i doteraz vynikajúca, zdôraznil Lázár.

Podľa jeho slov premiér Viktor Orbán ešte nehovoril s novozvoleným prezidentom USA.

Minister informoval o stredajších rokovaniach predsedu maďarskej vlády v Londýne s britskou premiérkou Theresou Mayovou, pri ktorých sa podľa Lázára podarilo dosiahnuť garanciu právnej ochrany Maďarov pracujúcich v ostrovnej monarchii aj po brexite, a to na príncípe reciprocity za predpokladu, že Briti budú môcť pracovať v členských štátoch Únie.