Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Le Drian: Trump sa v otázke jadrovej dohody správa voči EÚ ultimatívne

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian,
archívna snímka.
Foto: TASR/AP Photo

Signatármi zmluvy s Iránom sú okrem USA aj Čína, Rusko, Francúzsko, Nemecko a Británia.

Brusel 22. januára (TASR) - Požiadavky amerického prezidenta Donalda Trumpa na Európu v súvislosti s iránskou jadrovou dohodou sa niekedy podobajú na ultimátum. Uviedol to v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

"So záujmom sme zaznamenali, že prezident Trump nezrušil túto dohodu, aj keď na jednej strane vzniesol požiadavky, ktoré občas pripomínajú ultimátum," povedal Le Drian. Šéf francúzskej diplomacie má na 5. marca naplánovanú oficiálnu návštevu Iránu.

Ide o reakciu na Trumpovo vyhlásenie z 12. januára, keď vyzval Európanov, aby pomohli napraviť "hrozné nedostatky" mnohostrannej jadrovej dohody, lebo v opačnom prípade USA znovu uložia sankcie súvisiace s iránskym jadrovým programom a zo zmluvy uzatvorenej v júli 2015 vo Viedni sa stiahnu.

Signatármi zmluvy s Iránom sú okrem USA aj Čína, Rusko, Francúzsko, Nemecko a Británia.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, ktorá má úlohu dohliadať na vykonávanie tejto dohody, zatiaľ neoznámila, ako Únia zareaguje na Trumpove požiadavky. Americký prezident chce, aby najneskôr do 12. mája bola uzavretá dohoda o trvalom monitorovaní niektorých klauzúl jadrovej dohody s Iránom, ktorá má okrem iného zakázať Teheránu vyvíjať balistické rakety.

Le Drian zdôraznil potrebu udržať jadrovú dohodu s Iránom pri živote - čo je aj pozícia EÚ -, zároveň však pripomenul, že Irán nedodržiava rezolúciu OSN, ktorá obmedzuje jeho kapacity na výrobu balistických rakiet.

Spravodajca TASR Jaromír Novak