Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Le Drian vyzýva vojakov z misie v SAR k priznaniu, že zneužívajú detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obvinenia na adresu francúzskych vojakov sa na verejnosti objavili minulý týždeň.

Paríž 3. mája (TASR) - Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian dnes apeloval na francúzskych vojakov, ktorí sa počas misie v Stredoafrickej republike (SAR) dopustili sexuálneho násilia na neplnoletých chlapcoch, aby sa sami priznali a zmenšili tak rozsah škôd, ktorá táto aféra spôsobila povesti francúzskej armády.

Le Drian sa v rozhovore pre dnešné vydanie nedeľníka Journal du Dimanche priznal, že pociťoval znechutenie, keď čítal správu o negatívach misie francúzskych vojakov v bývalej francúzskej kolónii, kde mali chrániť civilné obyvateľstvo a zabrániť náboženským nepokojom. V správe sa totiž uvádzalo, že niektorí francúzski vojaci pohlavne zneužívali aj deväťročných chlapcov.

Obvinenia na adresu francúzskych vojakov sa na verejnosti objavili minulý týždeň.

Le Driana o kauze informovali ešte 27. júla 2014. Prípad okamžite odovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Za uplynulých deväť mesiacoch však v jeho vyšetrovaní nenastal žiaden výrazný pokrok. Le Drian uviedol, že väčšina previnilcov už medzičasom opustila miesto misie v SAR, čo však podľa ministra nijako nebráni tomu, aby vyšetrovanie rýchlo napredovalo.

Podľa francúzskych justičných zdrojov sa aféra týka 14 francúzskych vojakov, ktorí počas misie v SAR pohlavne zneužili deti vo veku od deväť do 13 rokov. Vďaka výpovediam poškodených sa zatiaľ podarilo identifikovať len troch podozrivých.

Keďže všetci páchatelia sexuálnych trestných činov v SAR ešte stále nie sú identifikovaní, Le Drian ich vyzval, aby sa sami "okamžite udali". Vysvetlil, že keď je francúzsky vojak na misii v zahraničí, predstavuje Francúzsko. "Ak niekto (takto) poškvrnil francúzsku vlajku (...), musí sa teraz priznať, lebo tým zradil svojich kamarátov, obraz Francúzska i svoju misiu," vyhlásil minister.