Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Le Figaro: Parížania z 19. obvodu sú pre migrantov na konci s nervami

Ľudia prechádzajú uličkou medzi stanmi v improvizovanom tábore migrantov na ulici v Paríži 28. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Mesiac po odsune takmer 2500 migrantov, ktorí stanovali medzi stanicami metra Jaures a Stalingrand, je situácia opäť rovnaká - vyše 2000 migrantov spí v stanoch.

Paríž 28. októbra (TASR) - Na konci s nervami sú už obyvatelia 19. obvodu Paríža, píše webová stránka francúzskeho denníka Le Figaro. V blízkosti železničnej stanice Gare du Nord táborí totiž vyše 2000 migrantov. Miestni Parížania už nevládzu znášať ich hluk a obávajú sa, že po zatvorení prisťahovaleckého tábora Džungľa pri meste Calais sa situácia ešte zhorší.

Obyvatelia 19. parížskeho obvodu už niekoľko mesiacov čelia hrozbe "masívneho príchodu migrantov". Podľa predstaviteľov radnice sídliacej v blízkosti stanice metra Stalingrad sa "situácia stala jednoducho neznesiteľná". Mesiac po odsune takmer 2500 migrantov, ktorí stanovali medzi stanicami metra Jaures a Stalingrand, je situácia opäť rovnaká - vyše 2000 migrantov spí v stanoch.

Miestni obyvatelia hovoria o nočnom hluku, o výkaloch a smetiach na ulici, o vzájomných bitkách migrantov so železnými tyčami i o hádzaní kameňov.

Improvizovaný stanový tábor migrantov na ulici v Paríži 28. októbra 2016.
Foto: TASR/AP


"Je to čím ďalej, tým horšie," citoval denník jedného z pracovníkov starajúcich sa o poriadok v štvrti. Ako dodal, aj keď migrantom dávajú každý deň plastové vrecia na smeti, tí to nerešpektujú a naďalej hádžu odpadky na zem.

Prítomnosť migrantov zaťažuje aj miestnych obchodníkov a podnikateľov, ktorí už strácajú trpezlivosť. Napríklad majiteľ miestnej kaviarne hovorí o strate 30 percent zákazníkov.

V rovnakom duchu sa vyjadril aj predstaviteľ miestneho laboratória lekárskej biológie. "Naši pacienti sa už neodvážia k nám prísť," uviedol Francois Toulat. "V stanovom tábore sa môžu vyskytovať prípady tuberkulózy, týfusu" a ďalších chorôb.

"Mám osoby vyššieho veku, pacientov podstupujúcich chemoterapiu, ktorých imunitný systém je oslabený a oni odmietajú chodiť do laboratória. To predstavuje problém v prístupe k zdravotnej starostlivosti," dodal Toulat.

Radnica parížskeho 19. obvodu si, ako píše Le Figaro, uvedomuje závažnosť celého problému. Radnica mesta Paríž má v blízkom čase otvoriť humanitné stredisko pre migrantov s prísľubom, že "divoké" tábory budú odstránené. "Každý deň do Paríža prichádza 50-60 migrantov", uviedla Colombe Brosselová, radkyňa z radnice 19. obvodu.