Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Le Pen nechce, aby jeho dcéra vyhrala v roku 2017 prezidentské voľby

Jean-Marie Le Pen, archívne foto Foto: TASR/AP

Le Pen zrušenie svojho členstva v Národnom fronte označil za "zradu".

Paríž 5. mája (TASR) - Zakladateľ francúzskeho Národného frontu (FN) Jean-Marie Le Pen dnes vyhlásil, že víťazstvo svojej dcéry v prezidentských voľbách by "v tejto chvíli" považoval za "škandalózne". Vyjadril sa tak necelých 24 hodín po tom, ako mu FN v pondelok pozastavil členstvo v dôsledku opakovaných kontroverzných výrokov.

V rozhovore pre francúzske médiá Le Pen vyhlásil, že ak by niekto s "takými morálnymi princípmi mal viesť francúzsky štát, bolo by to škandalózne".

V interview, ktoré odvysielala rozhlasová stanica Europe 1, Le Pen zrušenie svojho členstva v FN označil za "zradu" a aj v súvislosti s tým uviedol, že "v tejto chvíli si neželá" víťazstvo svojej dcéry Marine v prezidentských voľbách v roku 2017.

Na adresu Marine, ktorá po ňom v roku 2011 prevzala vedenie FN, opäť nešetril kritikou, keď vyhlásil, že "Marine Le Penová je ešte horšia ako UMPS" - čo je politický neologizmus označujúci údajné spojenectvo medzi opozičným Zväzom za ľudové hnutie (UMP) a vládnucou Socialistickou stranou (PS). "Tam na vás protivník (UMPS) aspoň útočí odzadu," povedal Le Pen, ktorý sa hanbí za to, že Marine má jeho meno.

"Nepriznávam sa k niekomu, kto ma zradil takým škandalóznym spôsobom," konštatoval 86-ročný muž, ktorý svojej dcére prostredníctvom médií poradil, aby sa vydala a zmenila si priezvisko. "Vydaj sa! Budeš si môcť zmeniť meno a môjmu svedomiu sa uľaví," vyzval ju Le Pen. Súčasne pripustil, že "len smrť môže úplne spáliť všetky mosty".

Le Pen ďalej vyhlásil, že bude všetkými prostriedkami bojovať za prinavrátenie spravodlivosti. K dispozícii má skupinu advokátov, ktorí sa oboznámia s rozhodnutím o pozastavení jeho členstva hneď, ako mu doručia príslušný dokument.

Na margo budúcnosti FN a postavenia svojej vnučky Marion Maréchalovej-Le Penovej sa Le Pen odmietol konkrétnejšie vyjadriť, ale vyslovil nádej, že "bude priama a lojálna".

Výkonný výbor FN v pondelok Le Penovi pozastavil členstvo a zvolá zasadnutie strany, aby ho zbavil aj funkcie jej čestného predsedu. Agentúra Reuters uviedla, že členstvo Le Pena bude pozastavené ešte pred zasadnutím strany, ktoré sa uskutoční do troch mesiacov. Časť členov FN je pritom proti disciplinárnemu konaniu voči Le Penovi.



Vedenie FN pristúpilo k tomuto bezprecedentnému kroku v súvislosti s nedávnymi kontroverznými výrokmi Jeana-Marie Le Pena. Ten totiž znova zopakoval, že plynové komory v nacistických koncentračných táboroch sú len detailom v dejinách;a bránil aj režim maršala Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom.