Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Le Pen požaduje, aby súd rozhodol o neplatnosti jeho vylúčenia z FN

Jean-Marie Le Pen Foto: TASR/AP

Zakladateľ francúzskeho ultrapravicového Národného frontu na otázku, či je smutný, že musel zažalovať vlastnú dcéru, povedal, že je pristarý na to, aby bol smutný.

Nanterre 5. októbra (TASR) - Zakladateľ francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN) Jean-Marie Le Pen (87), ktorého strana vlani zbavila členstva pre jeho antisemitské výroky, žiada, aby súd rozhodol o neplatnosti jeho vylúčenia. Súčasne požaduje dva milióny eur odškodného za poškodenie povesti, informovala tlačová agentúra AP.

Na súdnom pojednávaní v meste Nanterre dnes Le Pen argumentoval, že jeho vylúčenie bolo porušením straníckych predpisov a rozhodla o ňom "popravná čata". "Očakávam víťazstvo," povedal reportérom pri príchode na súd.

FN vylúčil Le Pena po sérii poznámok, ktoré škodili povesti strany. Jej predsedníčka, Le Penova dcéra Marine, kandiduje v budúcoročných voľbách na prezidentku Francúzska.

Le Pen trvá na tom, že sa vyjadroval v rámci slobody slova, hoci bol opakovane odsúdený za rasizmus a antisemitizmus. Jeho vyjadrenia o plynových komorách rozdelili jeho rodinu i stranu. Marine Le Penová sa po nástupe do čela FN v roku 2011 od extrémistických názorov svojho otca dištancovala a hoci bola menovaná v dnes pojednávanej žalobe, pred súdom sa neobjavila.

Jej politický program má na rozdiel od otcovho bližšie k strednému prúdu, je založený na boji proti prisťahovalcom a proti Európskej únii a vyniesol jej post jednej z najobľúbenejších francúzskych političiek.

Jean-Marie Le Pen vyhral predchádzajúce tri súdne procesy proti FN týkajúce sa pozastavenia svojho členstva a navrhovaného hlasovania členov strany o jeho funkcii čestného doživotného predsedu FN. Strana ho definitívne vylúčila v auguste 2015, čo teraz na súde napadol.

Na otázku, či je smutný, že musel zažalovať vlastnú dcéru, povedal, že je "pristarý na to, aby bol smutný". A dodal, že si vie predstaviť obnovenie vzťahov s dcérou, pretože "život vždy začína zajtra".

Le Pen sa podľa vlastného vyjadrenia ešte nerozhodol, či podporí dcéru v kandidatúre na prezidentku. Povedal však, že dcéra voľby nevyhrá, ak sa jej nepodarí zjednotiť stranu, ktorej jadro verných členov podľa neho stojí za ním.

Marine Le Penová rozšírila voličskú základňu strany, do ktorej zahrnula aj bývalých stúpencov tradičnej konzervatívnej a socialistickej strany, nespokojných s ekonomickou stagnáciou a súčasným postavením Francúzska vo svete.