Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Le Pen vo svojich pamätiach kritizuje dcéru Marine

Jean-Marie Le Pen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Knihu Le Pen vydal desať dní pred začiatkom zjazdu Národného frontu, na ktorom by chcela Marine Le Penová reštartovať stranu po vlaňajších prehratých prezidentských voľbách.

Paríž 1. marca (TASR) - Francúzsky pravicovo-nacionalistický politik Jean-Marie Le Pen vydal v stredu prvý diel pamätí, v ktorých kritizoval svoju dcéru Marine Le Penovú. Informovala o tom agentúra DPA.

V knihe Le Pen píše o svojom živote pred rokom 1972, teda predtým, ako založil pravicovo-populistickú stranu Národný front (FN). Na jej čele ho v roku 2011 vystriedala jeho dcéra Marine, s ktorou sa napokon politicky aj ľudsky rozišiel.

Le Pen (89) do textu pamätí zakomponoval aj niekoľko kritických pasáží na adresu svojej dcéry, ktorá sa snaží o to, aby bol Národný front prijateľnejší pre širší okruh voličov.

"Sklonila sa pred morálnymi a politickými požiadavkami nepriateľa a stratila tak jediné svoje útočisko," napísal Le Pen. "Keď na ňu myslím, prevažuje vo mne pocit ľútosti".

Knihu vydal desať dní pred začiatkom zjazdu FN, na ktorom by chcela Marine Le Penová "reštartovať" stranu po vlaňajších prehratých prezidentských voľbách. V nich ju porazil proeurópsky centrista Emmanuel Macron, čo v radoch FN vyvolalo vnútorné spory.

Jean-Marie Le Pen bol členstva v FN zbavený v roku 2015 pre svoje antisemitské a xenofóbne výroky. Podľa nedávneho verdiktu súdu mu však naďalej právoplatne patrí titul čestného predsedu strany.