Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Le Penová: Deti cudzincov by nemali mať bezplatné školy

Líderka Francúzskeho národného frontu Marina Le Penová. Foto: TASR AP

Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová vyzvala dnes na zrušenie bezplatného školstva pre deti cudzincov.

Paríž 8. decembra (TASR) - Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová vyzvala dnes na zrušenie bezplatného školstva pre deti cudzincov. V prejave, ktorý predniesla v Paríži, táto prezidentská kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) však zároveň zdôraznila, že proti cudzincom nič nemá.

"Odkazujem im - ak prídete do našej krajiny, neočakávajte, že bude o vás postarané a že vaše deti dostanú bezplatné vzdelanie," vyhlásila Le Penová, ktorá by sa podľa všeobecných predpokladov mala prebojovať do druhého kola májových prezidentských volieb, uviedla spravodajská stanica BBC.

Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Le Penová má prakticky rovnakú podporu ako stredopravicový kandidát strany Republikáni (LR) Francois Fillon, ktorý bol vybraný v primárkach koncom novembra. V rozhodujúcom hlasovaní by však Fillona podporili približne dve tretiny voličov, vyplýva z prieskumu.

Le Penová sa odvtedy, čo takmer pred šiestimi rokmi prevzala vedenie v FN po svojom otcovi Jeanovi-Mariem Le Penovi, usiluje očistiť stranu od extrémistického imidžu a prilákať do jej radov mainstreamových voličov. Jej predvolebná kampaň nenarába s názvom strany a ako symbol používa modrú ružu.