Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Le Penová žiada zrušiť dvojité občianstvo

Marine Le Penová Foto: FOTO TASR/AP

Le Penová však nebola jediným politikom, ktorý kritizoval nepokoje po alžírskom víťazstve.

Paríž 29. júna (TASR) - Líderka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes znova žiadala zrušiť v krajine dvojité občianstvo. Jeho žiadosť je reakciou na nepokoje, ktoré sa odohrali vo viacerých francúzskych mestách po postupe Alžírska do osemfinále na majstrovstvách sveta vo futbale.

Ako pripomenuli francúzske médiá, polícia zadržala 74 ľudí a v súvislosti s pondelkovým zápasom Alžírsko-Nemecko bola nútená prijať ďalšie preventívne opatrenia.

Le Penová kritizovala médiá za to, že incidenty v uliciach francúzskych miest po víťazstve Alžírska nemali dostatočné mediálne pokrytie. Le Penová uviedla, že nepokoje preukázali, že "treba skoncovať s dvojitým občianstvom" a "zastaviť imigráciu".

Pouličné nepokoje Le Penová vníma ako "prejav totálneho neúspechu imigračnej politiky a dôkaz, že istá časť ľudí s dvojitým občianstvo sa odmieta asimilovať". Podľa Le Penovej "nezanedbateľná časť (z alžírskych prisťahovalcov a ich potomkov) dáva prednosť skôr Alžírsku ako Francúzsku". "Treba si vybrať: buď som Francúz, alebo Alžírčan," vyhlásila.

Dvojité občianstvo je už dlhodobo jednou z hlavným tém programu FN, ktorý už roky žiada jeho zrušenie.

Le Penová však nebola jediným politikom, ktorý kritizoval nepokoje po alžírskom víťazstve. V podobnom duchu sa totiž vyjadril aj poslanec Thierry Mariani z pravicovej UMP, ktorý vo svojom tweete odsúdil násilnosti alžírskych fanúšikov v uliciach francúzskych miest. Neskôr na margo svojej kritiky uviedol, že chcel len podotknúť, že Alžírsko by nikdy neakceptovalo také prejavy vandalizmu, k akým došlo vo Francúzsku. Používatelia internetu však upozornili, že k incidentom zhodou okolností došlo až po tom, ako sa na sieti objavil Marianiho tweet, napísali dnes francúzske internetové médiá.