Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Le Penová: Odídem z úradu, ak Francúzi odmietnu odchod z eurozóny

Marine Le Penová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Le Penová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 potvrdila svoj plán usporiadať referendum o odchode z eurozóny, ak ju zvolia za prezidentku.

Paríž 27. marca (TASR) - Krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová dnes vyhlásila, že ak Francúzi v referende odmietnu jej plán vystúpiť z eurozóny, podá ako prezidentka demisiu.

Le Penová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 potvrdila svoj plán usporiadať referendum o odchode z eurozóny, ak ju zvolia za prezidentku. "Ak bude výsledok záporný, odstúpim," dodala.

Šéfka Národného frontu ďalej uviedla, že prejavenie podpory eurozóne bude znamenať, že Francúzi "si vybrali model vládnutia nanútený Európskou úniou" - z ktorej chce Le Penová tiež vystúpiť. Takisto to bude znamenať, že "70 percent môjho projektu nebude možné zaviesť do praxe".

Le Penová vedie v prieskumoch verejnej mienky pred francúzskymi prezidentskými voľbami, ktorých prvé kolo je naplánované na 23. apríla a druhé kolo na 7. mája, spolu s nezávislým centristom Emmanuelom Macronom.