Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Le Penová odovzdá v druhom kole volieb prezidenta neplatný hlas

Le Penová sa v prvom kole prezidentských volieb dňa 22. apríla ocitla prekvapivo na treťom mieste so ziskom 17,9 percenta hlasov.

Paríž 1. mája (TASR) - Predsedníčka francúzskeho ultrapravicového Národného frontu Marine Le Penová dnes povedala svojim stúpencom, že im neporadí, či majú v druhom kole prezidentských volieb v nedeľu dať svoj hlas stredopravému alebo stredoľavému kandidátovi. Ona sama vraj odovzdá neplatný hlas.

Le Penová sa v prvom kole prezidentských volieb dňa 22. apríla ocitla prekvapivo na treťom mieste so ziskom 17,9 percenta hlasov a jej stúpenci sú rozhodujúci pre to, či bude mať Francúzsko za prezidenta kandidáta socialistov Francoisa Hollandea alebo naďalej súčasného konzervatívneho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Ona sama nepodporí ani jedného z nich. "V nedeľu odovzdám prázdny hlasovací lístok," vyhlásila na prvomájovom zhromaždení Národného frontu, nazývanom Deň Johanky z Arku, kde sa očakávalo, že odporučí svojim voličom, koho majú podporiť. "Ja som sa rozhodla. Každý z vás sa musí rozhodnúť sám," zdôraznila Marine Le Penová.

Politička vyčíta obom kandidátom, že podcenili a zle odhadli masu 6,4 milióna voličov, ktorí dali hlas práve jej. Je nemožné tvrdiť, že títo ľudia hlasovali za mňa len z beznádeje a z obáv pred aktuálnou krízou, tvrdí dcéra zakladateľa Národného frontu Jeana-Marie Le Pena. Podľa nej sa jej voliči jasne rozhodli pre novú cestu, ktorá predpokladá okrem iného červenú prisťahovalectvu a inteligentný protekcionizmus.