Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Le Penová prehrala spor, najvyšší súd rozhodol v prospech Mélenchona

Marine Le Penová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Prečo si myslíte, že francúzsky ľud by mal byť jediný, ktorý chce mať na čele fašistku? položil otázku Mélenchon v televíznom vysielaní z obdobia kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012.

Paríž 28. februára (TASR) - Francúzsky najvyšší súd dnes definitívne potvrdil oslobodzujúci verdikt v prípade ľavicového politika Jeana-Luca Mélenchona, ktorý čelil žalobe z ohovárania v súvislosti s výrokom v televíznom vysielaní z obdobia kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012. Mélenchon vtedy položil otázku: "Prečo si myslíte, že francúzsky ľud by mal byť jediný, ktorý chce mať na čele fašistku?"

Najvyšší súd dnes konštatoval, že výrok neprekročil hranice slobody prejavu a zamietol sťažnosť líderky ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej voči verdiktu odvolacieho súdu v Paríži z októbra 2015, informovala agentúra DPA.

Marine Le Penová tak definitívne prehrala súdny spor s Mélenchonom, ktorý tak ako ona kandidoval na prezidenta aj v roku 2012. Tentoraz nich však prieskumy verejnej mienky dávajú podstatne väčšie šance na úspech práve Le Penovej, ktorá podľa nich môže dokonca zvíťaziť v prvom kole, no zrejme neuspeje v rozhodujúcom druhom kole.