Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Le Penová: Útok v Londýne potvrdzuje nutnosť kontrol na hraniciach

Marine Le Penová. Foto: TASR AP

Podľa kandidátky prezidentských volieb vo Francúzsku má teraz svet dočinenia s novou formou "nízkorozpočtového terorizmu", keď páchatelia konajú osamotene.

Paríž 23. marca (TASR) - Teroristický útok v Londýne potvrdzuje nutnosť obnoviť kontrolu na národných hraniciach a vyhnať zradikalizovaných cudzincov, uviedla dnes kandidátka prezidentských volieb vo Francúzsku Marine Le Penová v rozhovore pre televíziu BFMTV a rozhlasovú stanicu RMC.

Podľa Le Penovej má teraz svet dočinenia s novou formou "nízkorozpočtového terorizmu", keď páchatelia konajú osamotene.

Britská polícia dnes uviedla, že páchateľ zrejme konal sám a bol inšpirovaný medzinárodným terorizmom. Informoval o tom na tlačovej konferencii zástupca šéfa londýnskej Metropolitnej polície Mark Rowley.

Le Penová v rozhovore podčiarkla, že pre boj s terorizmom je nutná spolupráca všetkých krajín sveta, a dodala, že francúzske spravodajské služby musia pracovať so sýrskymi a alžírskymi.

Stredajší útok v Londýne si vyžiadal tri obete na životoch: policajta, asi 50-ročného muža a približne 40-ročnej ženy. O život prišiel aj útočník, ktorého zastrelila polícia.

Zranených je 29 ľudí, pričom stav siedmich z nich je kritický. Medzi nimi sú aj traja francúzski stredoškoláci, ktorí boli so školou v Londýne na zájazde.

Britská polícia dnes podľa BFMTV uviedla, že sa domnieva, že pozná identitu útočníka, ale nezverejní ju a médiá žiada v tejto veci tiež o zachovanie anonymity.

Polícia v súvislosti s útokom prehľadala v noci nadnes šesť lokalít v Anglicku, konkrétne v Londýne, Birminghame a inde. Zadržala pritom sedem ľudí, uviedol Rowley podľa televízie Sky News.

Útočník v stredu na londýnskom Westminsterskom moste najprv narazil autom do ľudí na chodníku a následne nožom dobodal policajta hliadkujúceho pred sídlom britského parlamentu. Policajti ho postrelili, neskôr svojim zraneniam podľahol.