Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VOĽBY: Le Penová by zaviedla frank, je za obnovu hraničných kontrol

Marine Le Penová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Otvorené hranice podľa nej v súčasnosti predstavujú hlavné nebezpečenstvo.

Paríž 30. apríla (TASR) - Kandidátka prezidentských volieb vo Francúzsku Marine Le Penová v prípade svojho víťazstva urobí všetko pre ochranu krajiny pred teroristickými hrozbami. Uviedla to v rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Le Parisien.

Zopakovala, že prvý krok, ktorý by urobila po uvedení do prezidentského úradu, by bolo obnovenie kontrol na hraniciach Francúzska. Otvorené hranice podľa nej v súčasnosti predstavujú hlavné nebezpečenstvo.

Avizovala tiež, že by okamžite z Francúzska vyhostila všetkých cudzincov, ktorých mená figurujú v databázach potenciálne nebezpečných islamistov.

Na otázku, či útok na policajnú hliadku, ktorý sa odohral v centre Paríža tesne pred prvým kolom prezidentských volieb, mal vplyv na hlasovanie voličov, Le Penová odpovedala záporne. Vysvetlila, že je to preto, že "počet takýchto útokov v našej krajine, žiaľ, stúpa."

Le Parisien sa v tejto súvislosti zaujímal, či by Le Penová, keby už bola prezidentkou, dokázala zabrániť spomínanému útoku na Elyzejských poliach.

Le Penová odpovedala, že "riziko je tu vždy". Politici by sa však podľa nej mali hanbiť za to, že neurobili všetko, čo mohli, pre ochranu Francúzov. Kandidátka bola pritom veľmi kritická k súčasnému prezidentovi Francoisovi Hollandovi.

Le Penová bude o týždeň v druhom kole volieb francúzskeho prezidenta čeliť centristovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý sa 23. apríla stal víťazom prvého kola hlasovania. Prieskumy verejnej mienky dlhodobo naznačujú Macronovi víťazstvo. Kým tábor Macronových prívržencov je stabilný, počet Le Penovej prívržencov stúpa.

Euro je mŕtve a je bremenom; pre radových občanov chce zaviesť frank


Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová sa domnieva, že spoločná európska mena - euro - je pre Francúzsko bremenom.

V rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Le Parisien Le Penová súčasne vyjadrila presvedčenie, že hlavnú rolu v ekonomike krajiny by mala znova zohrávať národná mena - francúzsky frank. Dodala, že "euro je mŕtve".

Navrhla súčasne, že veľkým spoločnostiam by umožnila viesť svoje medzinárodné finančné transakcie s použitím eura, avšak radoví občania by v bežnom živote mohli používať nový frank.

Vysvetlila tiež, že v prípade svojho zvolenia za prezidentku má v úmysle vypísať referendum o odmietnutí eura, pretože podľa jej presvedčenia euro nie je životaschopnou menou vzhľadom na rozdiely v konkurencieschopnosti rôznych krajín.

Týždeň pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb dnes Le Penová zavítala do hlinikárne Alteo v Gardanne v departemente Bouches-du-Rhône, ktorá je už roky obviňovaná zo znečisťovania Stredozemného mora. Položila tiež veniec kvetov k pamätníku obetí deportácií židov.

Le Penovej rival, centrista Emmanuel Macron, dnes navštívil pamätník holokaustu v Paríži, aby si tam pripomenul dnešný Deň pamiatky obetí deportácií.

Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku konalo 23. apríla. Spomedzi 11 kandidátov do druhého kola postúpili Macron s 24,1 percentami a Le Penová, ktorú volilo 21,3 percenta voličov. Druhé kolo volieb sa uskutoční 7. mája.