Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Le Penovej druha obvinili v kauze vytvárania fiktívnych miest

Na snímke Marine Le Penová. Foto: TASR AP

Stalo sa tak v rámci vyšetrovania podozrení z vytvárania fiktívnych pracovných miest asistentov pre poslancov Európskeho parlamentu (EP) za FN.

Paríž 23. decembra (TASR) - Podpredsedu francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Louisa Aliota predbežne obvinili zo zneužitia dôvery. Stalo sa tak v rámci vyšetrovania podozrení z vytvárania fiktívnych pracovných miest asistentov pre poslancov Európskeho parlamentu (EP) za FN. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Vo veci fiktívnych poslaneckých asistentov čelí obvineniam zo zneužitia finančných prostriedkov EP už viacero europoslancov za FN vrátane jeho predsedníčky Marine Le Penovej, ale aj strana ako taká. Poslanci sú podozriví, že zneužili rozpočet EP na odmeny pre svojich asistentov, ktorí však v skutočnosti vyvíjali politickú činnosť v prospech FN.

Podľa výpočtov EP spôsobili poslanci FN takýmto prístupom v rokoch 2012-2017 škody za päť miliónov eur. Le Penová tieto obvinenia odmieta a označuje ich za politicky motivované.

Podozrenia voči líderke FN sa prvý raz objavili 27. apríla, pred druhým kolom francúzskych prezidentských volieb, v ktorých Le Penovú porazil centrista Emmanuel Macron.

V prípade Le Penovej životného druha Aliota ide o podozrenie, že od júla 2014 do konca februára 2015 ako poslanec EP fiktívne ako svojho asistenta zamestnával Laurenta Sallesa.

Na svoje obvinenie Aliot reagoval prostredníctvom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter. Napísal v ňom, že "spolitizovaná justícia mu dala pod stromček vianočný darček".

Správa o Aliotovom predbežnom obvinení v kauze zneužívania prostriedkov europarlamentu sa objavila v čase, keď sa jeho meno spomína v súvislosti s kandidatúrou na post lídra FN pre voľby do EP v roku 2019.