Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Le Penovej tábor sa cez Twitter uchádza o voličov ľavičiara Mélenchona

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Leták má názov Spoločná budúcnosť. Ide o premyslený ťah, lebo rovnaký názov mal aj predvolebný program Mélenchona a jeho politického hnutia Nepoddajné Francúzsko

Brusel 25. apríla (TASR) - Leták z dielne Národného frontu (FN), za ktorý kandiduje Marine Le Penová v druhom kole francúzskych prezidentských volieb, sa prostredníctvom sociálnej siete Twitter snaží osloviť početnú voličskú základňu neúspešného ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, aby svoj hlas dala práve Le Penovej.

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF má leták názov "Spoločná budúcnosť". Ide o premyslený ťah, lebo rovnaký názov mal aj predvolebný program Mélenchona a jeho politického hnutia Nepoddajné Francúzsko (FI).

Podtitul letáku spresňuje, že spoločná budúcnosť "je aj s Marine" a upozorňuje na 16 programových bodov, ktoré majú Mélenchon a Le Penová identické. Ide napríklad o odchod z EÚ a NATO, vystúpenie zo Schengenu, zrušenie dohôd o voľnom obchode, národný protekcionizmus, skorší odchod do dôchodku, 35-hodinový pracovný týždeň či niektoré daňové otázky.

"Nepoddajní, nemýľte sa vo svojom boji. Nehlasujte za Macrona," uvádza sa v závere letáku.

Mélanchon sa ako jediný zo štvorice kandidátov na prezidenta nevyjadril, koho podporí v druhom kole. Neúspešní lídri socialistov a republikánov verejne vyzvali svoju voličskú základňu, aby 7. mája hlasovala za centristu Emmanuela Macrona.

Podobnú taktiku, avšak namierenú proti Mélanchonovi, Národný front zvolil aj v roku 2012, keď zverejnil upravený leták s obrázkom Mélenchona na zelenom pozadí (farba islamu) a s vetou vo francúzštine a skomolenej arabčine: "Neexistuje žiadna budúcnosť pre Francúzsko bez Arabov a Berberov z Maghribu".