Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lech Walesa zaskočil Poliakov výrokmi voči homosexuálom v politike

Lech Walesa Foto: TASR/AP

Walesove výroky pobúrili okrem predstaviteľov mimovládnych organizácií i celé spektrum politikov.

Varšava 3. marca (TASR) - Bývalý poľský prezident Lech Walesa, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny mieru, vyvolal rozhorčené reakcie poľskej verejnosti vyhláseniami, že homosexuáli by nemali zastávať vysoké funkcie v politike, pričom príslušníkov tejto sexuálnej menšiny vyzval, aby sa radšej sústredili na menej dôležité činnosti.

Viacerí poľskí novinári a politológovia podľa agentúry AP vyjadrili presvedčenie, že Walesa, považovaný za ikonu boja za demokraciu v časoch komunistickej vlády v Poľsku, sa svojimi výrokmi v televíznom rozhovore nenapraviteľne zdiskreditoval.

Walesa v diskusnej relácii na tému práva homosexuálov, ktorú pripravila súkromná stanica TVN, v piatok povedal, že homosexuáli by nemali mať právo sedieť v popredných laviciach v parlamente, a ak sa tam už dostanú, mali by sa utiahnuť niekde dozadu, a možno "aj úplne za stenu".

"Mali by si uvedomiť, že sú menšinou, a preto by sa mali venovať menším veciam. A nie vzhliadať k výšinám, k veľkým udalostiam, veľkým výzvam a len si brať od väčšiny, čo chcú. Nesúhlasím s tým a nikdy nebudem. Menšina by sa nemala vyvyšovať nad väčšinu," povedal Walesa podľa agentúry AP.

Walesove výroky pobúrili okrem predstaviteľov mimovládnych organizácií i celé spektrum politikov. "Z ľudského hľadiska boli jeho slová desivé. Bolo to stanovisko troglodyta," uviedol podpredseda parlamentu Jerzy Wenderlich z opozičného Zväzu demokratickej ľavice (SLD).

Walesa, prvý poľský prezident po páde komunistického režimu, je hlboko veriacim kresťanom a otcom ôsmich detí. Demokracia, o ktorú sa ako vodca odborárskeho združenia Solidarita v Poľsku najviac zaslúžil, za ostatné dve desaťročia priniesla krajine obrovský spoločenský prerod. Ten poznačil aj prístup najmä mladých ľudí k náboženstvu a otvoril cestu pre ambície rôznych menšín, vrátane sexuálnych, upozornila AP.

Pokiaľ ide o diskusiu o právach homosexuálov v Poľsku, ktoré je tradične konzervatívnou krajinou s veľkým vplyvom katolíckej cirkvi na politický život, tá sa v krajine najviac rozvinula po voľbách v roku 2001, keď sa nová liberálna strana Palikotovo hnutie, vystupujúca otvorene proti cirkvi, prvýkrát dostala do parlamentu. Poslancami hnutia sú aj homosexuál Robert Biedron a transsexuálka Anna Grodzka, pripomína AP.