Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Lecornu telefonoval so Šojguom, diskutovali o útoku na ruskú sálu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Francúzsko podľa tvrdení svojho ministra obrany nemá žiadne informácie, ktoré by dokazovali spojitosť s Ukrajinou.

Paríž 3. apríla (TASR) - Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu a jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu v stredu telefonicky diskutovali o útoku na koncertnú sálu pri Moskve, ku ktorému sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS). Išlo o ich prvý takýto kontakt od októbra 2022. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Počas hodinového rozhovoru Lecornu ruskému ministrovi obrany povedal, že Francúzsko bolo vždy pripravené čeliť terorizmu a je tiež pripravené na "zvýšenú výmenu názorov s cieľom čo najúčinnejšie bojovať proti tejto hrozbe", uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil, že útok v koncertnej sále Crocus City Hall v Krasnogorsku, pri ktorom zahynulo 144 ľudí, vykonali "radikálni islamisti", naďalej však tvrdí, že Ukrajina bola doň nejakým spôsobom zapojená.

Francúzsko podľa tvrdení svojho ministra obrany nemá žiadne informácie, ktoré by dokazovali spojitosť s Ukrajinou. Lecornu vyzval Moskvu, aby "zastavila akúkoľvek inštrumentalizáciu" útoku.

Zároveň tiež odsúdil ruskú agresiu na Ukrajine a uviedol, že Francúzsko bude naďalej podporovať Ukrajinu v boji za jej slobodu a suverenitu a za prinavrátenie mieru a bezpečnosti na európsky kontinent.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v marci vyhlásil, že Francúzsko ponúklo ruským bezpečnostným službám "zvýšenú spoluprácu". Dodal, že namiesto priamych rozhovorov s ruským prezidentom pôjde o kontakty na "technickej a ministerskej úrovni".

Macron udržiaval kontakt s Putinom aj po vypuknutí invázie, avšak od septembra 2022 medzi nimi neprebehol žiaden rozhovor.