Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Albánsko a Grécko postihli záplavy, v Španielsku vyčíňa víchrica

Albánska polícia pomáha autobusu na zaplavenej ceste počas povodní Foto: TASR/AP

Najhoršia situácia v Grécku je v oblasti mesta Arta.

Atény/Tirana 1. februára (TASR) - Evakuáciu stoviek ľudí si dnes vyžiadali povodne, ktoré počas víkendu postihli severozápad Grécka a juh Albánska. Povodne si nevyžiadali obete na životoch, ale spôsobili materiálne škody. Zrútil sa napríklad známy most Plaka z 18. storočia, ktorý stál neďaleko gréckeho mesta Arta.

Ako pre AP uviedla hovorkyňa gréckeho hasičského zboru, výdatné dažde spôsobili zvýšenie hladiny riek prakticky na celom území Grécka, ale najhoršia situácia je v oblasti mesta Arta.

Riadiace centrum hasičského zboru v Aténach dnes navštívil aj nový grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý vyzval odborníkov, aby v záplavami postihnutých oblastiach preverili bezpečnosť a stav ciest i historických objektov.

AP spresnila, že po výdatnom snežení a dažďoch stúpla hladina viacerých riek aj v Albánsku, kde boli v dôsledku toho zaplavené stovky hektárov polí, stovky domov a mnohé cesty. Polícia a armáda evakuovali mnoho rodín z domov a fariem v oblasti Vlore, Fier, Gjirokaster a Berat. Do bezpečia previezli aj poľnohospodárske zvieratá.

Mnohé obce v južnom Albánsku sa ocitli bez vody a elektrickej energie. Polícia naliehala na obyvateľov regiónu, aby cestovali len v nevyhnutných prípadoch, keďže meteorológovia predpovedajú intenzívne zrážky aj v najbližších dňoch.


V Španielsku vyčíňa víchrica

Dvaja ľudia zahynuli v lejaku a snehovej víchrici na severe Španielska. Informovali o tom dnes predstavitelia miestnych záchranných služieb, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Lyžiar zahynul v lavíne po hustom snežení v zimnom športovom stredisku Candanchú v Pyrenejach. Španielske záchranárske služby dnes oznámili, že telo muža našli.

Druhého lyžiara vytiahli zo snehu živého už v sobotu. Obaja muži sa spúšťali dolu zjazdovkou, ktorá bola pre lavínové nebezpečenstvo uzatvorená.

V provincii Navarra sa utopil 70-ročný muž. Dodávku, ktorú riadil, zmietla voda, keď sa rieka Odrón vyliala počas lejaku z brehov. Informovala o tom dnes verejnoprávna rozhlasová stanica RNE.

Pri zosuve pôdy neďaleko mesta Bilbao v regióne Baskicko sa vykoľajil vlak. Tridsať cestujúcich vo vlakovej súprave utrpelo šok, ale inak vyviazli bez zranení.

Obyvateľov niekoľkých dedín v provincii Burgos musela polícia odviesť do bezpečia, keď sa rieka Ebro vyliala z brehov a zaplavila ľuďom domovy.

Španielska meteorologická služba ponechala v platnosti výstrahy pred búrkami a hustými snehovými aj dažďovými zrážkami, ktoré hrozia v rozsiahlych častiach Španielska.