Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Lejaky v Texase si vyžiadali desiatky obetí

Záplavy v Texase. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí museli prečkať noc v evakuačných prístreškoch, keďže tohtotýždňové záplavy zmenili tamojšie cesty doslova na rieky, vytrhávali domy zo základov a zničili tisíce vozidiel.


Dallas 29. mája (TASR) - Najmenej 20 ľudí zahynulo tento týždeň v americkom štáte Texas v dôsledku pretrvávajúcich lejakov a prívalových dažďov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Úhrn zrážok v regióne severný Texas dosiahol v noci nadnes až 17,8 centimetra. Už v pondelok pritom napršalo v meste Austin až 28 centimetrov dažďovej vody.

Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala dnes ráno varovanie pred prívalovými dažďami v oblasti Dallasu a pre oblasť tiahnucu sa od Texasu do štátu Kansas.

Stovky ľudí museli v Texase prečkať noc v evakuačných prístreškoch, keďže tohtotýždňové záplavy zmenili tamojšie cesty doslova na rieky, vytrhávali domy zo základov a zničili tisíce vozidiel.

Na záchranárske linky volali aj v noci nadnes stovky obyvateľov Texasu. Hasiči z okresu Travis v strednom Texase zachránili 21 osôb z odtrhnutého hausbótu, zatiaľ čo záchranári pomáhali v okrese Johnson 14 vodičom a obyvateľom. Podľa informácií tamojších činiteľov nedošlo k žiadnym zraneniam.