Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lekár: Zdravotný stav expremiéra Berlusconiho sa postupne zlepšuje

Na archívnej snímke z 26. októbra 2022 líder strany Forza Italia (FI - Taliansko vpred) Silvio Berlusconi počúva v Senáte - hornej komore talianskeho parlamentu v Ríme. Foto: TASR/AP

Talianskeho expremiéra (86) hospitalizovali pred Veľkou nocou na oddelení srdcovocievnych chorôb v nemocnici San Raffaele po tom, čo ho začali trápiť problémy s dýchaním.

Rím 13. apríla (TASR) - Taliansky expremiér Silvio Berlusconi, ktorý v milánskej nemocnici podstupuje chemoterapiu, sa stále nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Jeho zdravotný stav sa však postupne zlepšuje. Vyplýva to z vyhlásenia kliniky San Raffaele, informuje TASR podľa správy agentúry ANSA.

Talianskeho expremiéra (86) hospitalizovali pred Veľkou nocou na oddelení srdcovocievnych chorôb v nemocnici San Raffaele po tom, čo ho začali trápiť problémy s dýchaním. Jeho osobný lekár Alberto Zangrillo potvrdil, že Berlusconi už dlhší čas trpí chronickou myelomonocytovou leukémiou.

"Počas uplynulých 72 hodín pozorujeme zlepšenie fungovania (Berlusconiho) dýchacieho a močového systému, darí sa nám držať po kontrolou aj leukocytózu a zápalový syndróm," uviedli Zangrillo a špecialista na transplantáciu kostnej drene Fabio Ciceri.

Berlusconiho zdravie je v posledných rokoch pomerne krehké. V roku 2006 mu implantovali v USA kardiostimulátor. V roku 2016 ho operovali na slabinovú prietrž, neskôr absolvoval ďalšiu operáciu srdca a o tri roky mal črevnú obštrukciu. V septembri 2020 sa na 11 dní ocitol v nemocnici pre zápal pľúc súvisiaci s covidom. Pre ďalšie zdravotné komplikácie bol potom viackrát hospitalizovaný.