Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc: EÚ politikou prispieva k obetiam medzi migrantmi

Migranti na talianskom pobreží blízko francúzskych hraníc 19. júna 2015 Foto: TASR/AP

Európska únia má na svedomí smrť tisícov migrantov, ktorí sa utopili v Stredozemnom mori: o tomto obvinení humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Brusel 24. júna (TASR) - Európska únia má na svedomí smrť tisícov migrantov, ktorí sa utopili v Stredozemnom mori: o tomto obvinení humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) dnes informovala belgická televízna stanica RTBF.

Podľa údajov MSF od začiatku tohto roka takmer 2000 ľudí už našlo smrť vo vlnách Stredomoria. Na vine je podľa tejto organizácie aj EÚ, ktorá sa premenila na "pevnosť Európa" a bráni legálnym možnostiam pre prisťahovalectvo.

Lekári bez hraníc na utorkovej tlačovej konferencii - len dva dni pred summitom EÚ, na ktorom sa budú hlavy štátov a vlád krajín únie zaoberať otázkou, ako čeliť novým vlnám prisťahovalectva - vyzvali Európanov, aby zobrali na seba zodpovednosť za osudy tisícok utečencov.

Lekári bez hraníc uviedli ako príklad príbeh neplnoletého Sýrčana. Jeho svedectvo hovorí o úteku z mesta Aleppo, kde bol zranený pri výbuchu bomby uloženej v aute. Utiekol zo Sýrie spolu so svojím bratom zažil dlhú a nebezpečnú cestu cez Turecko a potom loďou do Talianska na malej lodi, kde sa tlačilo 57 ľudí bez záchranných viest.

Opísal osemhodinovú púť po mori, dva metre vysoké vlny a deti kričiace od strachu. Cesta, ktorá trvala štyri mesiace, vyšla oboch bratov na 18.000 eur. MSF pripomenuli, že letenka medzi Tureckom a Európou stojí len okolo 400 eur za dve a pol hodiny letu.

Organizácia obviňuje Európu, že "stavia múry" namiesto toho, aby našla čo najlepší spôsob, ako prijať a rozmiestniť ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi a utekajú pred vojnou či biedou, v ktorej sa ocitli.

Poradkyňa MSF v otázkach migrácie Aurélie Ponthieuová upozornila, že súčasná kríza migrantov je spôsobená dlhoročnou európskou politikou, ktoré je v otázkach migrácie neprezieravá.

"Videli sme uzatváranie hraníc, administratívne bariéry pre ľudí, ktorí v Európe žiadajú azyl. Stavali sa múry a vytvárali fyzické bariéry; prinútili sme ľudí, aby používali námorné koridory a vstupovali do Európy z juhu," spresnila Ponthieuová. Dodala, že Taliansko a Grécko majú veľmi krehké systémy pre prijímanie utečencov, s chronickými nedostatkami.

Organizácia Lekári bez hraníc pozorne sleduje dianie v EÚ po tom, ako Európska komisia navrhla kvóty na prerozdelenie 40.000 azylantov z Grécka a Talianska do iných členských štátov, a uvedomuje si odpor viacerých krajín voči tomuto návrhu.

Tvárou v tvár voči narastajúcej európskej nervozite z migrantov a z narastajúcej humanitárnej núdze vyslali MSF do južného Stredomoria tri lode. Tieto plavidlá sú vybavené mobilnými nemocnicami a v rámci vyše 20 záchranných zákrokov sa im podarilo zachrániť už 4470 ľudí.

Ponthieuová však upozornila, že nebezpečné záchranné operácie na mori nie sú riešením celkovej situácie.

"Čakajúc, kým nastanú právne a bezpečné spôsoby pre ľudí, aby prišli do Európy, budeme ich aj naďalej zachraňovať na mori. Ale záchrana na mori nie je riešením," uviedla.

Zároveň pripomenula, že utečenci umierajú každú chvíľu - aj odvtedy, ako sa EÚ rozhodla strojnásobiť finančné zdroje pre misiu v Stredomorí. Mnohí z nich sa utopia na mori a ďalší sa udusia v autách prevádzačov na následky výfukových plynov.