Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Medzi zabitými spolupracovníkmi Lekárov bez hraníc Slováci nie sú

Na snímke afganské bezpečnostné sily po nočnom útoku odvážajú zraneného civilistu do nemocnice v sobotu 3. októbra 2015 v Kandúze. Foto: TASR/AP/Dehsabzi

Traja ľudia prišli počas nočného bombardovania o život a 30 je stále nezvestných.

Kábul/Bratislava 3. októbra (TASR) - Počas nočného bombardovania bola niekoľkokrát zasiahnutá a poškodená špecializovaná traumatologická nemocnica Lekárov bez hraníc v afganskom meste Kundúz. Traja ľudia prišli o život a 30 je stále nezvestných. Ako TASR informovala Míla Janišová z českej pobočky Lekári bez hraníc, medzi zabitými spolupracovníkmi organizácie nie sú žiadni Slováci ani Česi.

"Lekársky tím na mieste nepretržite pracuje, aby sa postaral o zranených pacientov a personál nemocnice," opísala Janišová situáciu.

Operačný riaditeľ Lekárov bez hraníc Bart Janssens vyjadril šok nad týmto útokom a úmrtím ľudí. Presný počet obetí stále nie je známy. Zároveň vyzval všetky bojujúce strany, aby rešpektovali bezpečie zdravotníckych zariadení a personálu.

Lekári bez hraníc ošetrili od pondelka, keď Kundúz obsadili bojovníci hnutia Taliban a prepukli tam boje, 394 zranených. V čase bombardovania bolo v nemocnici 105 pacientov a ich ošetrovateľov a viac než 80 medzinárodných a miestnych spolupracovníkov organizácie.

Táto nemocnica je jediným takýmto zariadením v celom severovýchodnom Afganistane, ktoré poskytuje bezplatnú úrazovú starostlivosť. "Zdravotníci ošetrujú všetkých pacientov na základe ich zdravotných potrieb bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie, etnickú a politickú príslušnosť," poznamenala Janišová.

Organizácia začala pracovať v Afganistane v roku 1980.

K bombardovaniu podľa vyhlásenia Lekárov bez hraníc došlo dnes o 02.10 h miestneho času (v piatok o 23.40 h SELČ). Explózia mohla byť výsledkom amerického náletu na bojovníkov hnutia Taliban.

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus povedal, že americká armáda vykonala nálet na Kundúz o 02.15 h, pričom "mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení". Incident je podľa Tribusa predmetom vyšetrovania.