Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc poslali otvorený list európskym vládam

Medzinárodná prezidentka Lekárov bez hraníc Joanne Liuová. Foto: TASR

Lekári bez hraníc sa rozhodli osloviť vedúcich predstaviteľov EÚ prostredníctvom otvoreného listu.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Medzinárodná prezidentka Lekárov bez hraníc Joanne Liuová zaslala otvorený list predstaviteľom európskych vlád o situácii utečencov v Líbyi a o podiele európskej politiky na ich utrpení. Česká pobočka ho už posunula premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi. "Európske financovanie, v zaslepenej jednostrannej snahe udržať ľudí mimo Európu, pomáha brániť lodiam vyplávať z líbyjských vôd," zdôvodňuje v liste.

Podľa nej podstata zadržiavania migrantov a utečencov v Líbyi je "prehnitá do špiku kosti". Ide o prosperujúce podnikanie s únosmi, mučením a vydieraním. "S ľuďmi sa zaobchádza ako s obyčajným tovarom určeným na vykorisťovanie. Umiestňujú ich v tmavých, špinavých, nevetraných miestnostiach a žijú natlačení jeden na druhom. Muži nám rozprávali, ako sú v skupinách nútení behať nahí po dvore, pokiaľ neskolabujú od vyčerpania. Ženy znásilňujú a potom ich nútia, aby zavolali svojim rodinám so žiadosťou o zaslanie peňazí, aby si prostredníctvom nich zaplatili prepustenie," píše sa v liste.

Lekári bez hraníc sa preto rozhodli osloviť vedúcich predstaviteľov EÚ prostredníctvom otvoreného listu. "Niekto možno môže oslavovať čiastočné uzatvorenie stredomorskej migračnej cesty, ale my ako humanitárna a zdravotnícka organizácia nemôžeme mlčať o ľudskom utrpení, ktoré je toho dôsledkom," uviedol Pavel Gruber, riaditeľ českej pobočky Lekárov bez hraníc.

Medzinárodná riaditeľka zároveň v liste zdôrazňuje, že Líbya je iba posledným, extrémnym príkladom európskej migračnej politiky. "Dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom z roku 2016, situácia v Grécku, vo Francúzsku a na Balkáne, aj za jeho hranicami, sú dôkazy trendu uzatvárania hraníc a zatláčania ľudí za ne. Dôsledkom je, že ľudia usilujúci sa o bezpečné a legálne spôsoby príchodu do Európy, nemajú možnosť voľby. Čo ich vháňa do pašeráckych sietí, o ktorých zlikvidovanie sa podľa vlastných slov usilujú európski vodcovia," dodáva.

Ako ďalej uvádza, ľudia na úteku v Líbyi čelia hrozbe násilia a zneužívania. Hrozia im únosy pre výkupné, nútená práca, sexuálne násilie či vynútené prostitúcie. Mnohých z nich držia v zajatí, pričom nevedia na aký dlhý čas. Podľa organizácie preto jediným riešením, ako eliminovať prospech pašerákov a prevádzačov, sú bezpečné a legálne cesty, ktoré by umožňovali prekračovanie hraníc a ktoré by zároveň boli pod kontrolou.