Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc: Útok na nemocnicu nemožno odbyť ako vedľajšie škody

Zranení zdravotníci zdravotného strediska organizácie Lekári bez hraníc po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz, severne od Kábulu 3. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Pri leteckých útokoch zahynulo najmenej 19 osôb, pričom desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Kábul/Brusel/Praha 4. októbra (TASR) - Medzinárodná humanitárna a zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (MSF) žiada nezávislé vyšetrenie sobotňajšieho leteckého útoku na nemocnicu v afganskom Kundúze, ktorý považuje za vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva. TASR o tom informovala Míla Janišová z tlačového oddelenia MSF v Českej republike.

Pri leteckých útokoch zahynulo najmenej 19 osôb, pričom desiatky ďalších utrpeli zranenia. Podľa MSF tento útok predstavuje vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Všetky indície zároveň naznačujú, že nemocnicu bombardovali medzinárodné koaličné jednotky.

Americká armáda v sobotu večer pripustila len to, že podnikla útok "v okolí" kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

Humanitárna organizácia oznámila, že požaduje úplnú a transparentnú správu o vojenských aktivitách medzinárodnej koalície nad Kundúzom v sobotu skoro ráno. Zároveň žiada nezávislé vyšetrenie útoku a vyvodenie zodpovednosti.

"Požadujeme úplnú transparentnosť zo strany koaličných síl. Je pre nás neprijateľné, aby tieto strašné straty na životoch boli jednoducho odbyté ako 'vedľajšie škody'," vyhlásila prezidentka organizácie Meinie Nicolaiová.

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus predtým povedal, že americká armáda vykonala nálet na bojovníkov hnutia Taliban v Kundúze o 2.15 h, pričom útok "mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení".

MSF pripomína, že nemocnica v Kundúze bola opakovane terčom leteckých útokov od 2.08 hod. do 3.15 miestneho času, a to v približne pätnásťminútových intervaloch. Hlavná budova nemocnice, v ktorej sa nachádzala jednotka intenzívnej starostlivosti, pohotovosť a oddelenie fyzioterapie, bola opakovane a veľmi presne zasiahnutá počas každého z útokov, kým okolité budovy zostali takmer nedotknuté.

"Udreli bomby a potom sme počuli krúžiť nad nami lietadlo," povedal programový šéf Lekárov bez hraníc v severnom Afganistane Heman Nagarathnam. "Nasledovala prestávka a potom opäť prišlo bombardovanie. To sa niekoľkokrát opakovalo. Keď sa mi podarilo dostať z kancelárie, bola hlavná budova nemocnice v plameňoch. Ľudia, ktorí mohli, sa rýchlo presunuli do dvoch bunkrov do bezpečia. Ale pacienti, ktorí nemohli utiecť, zhoreli v plameňoch na lôžku."

K bombardovaniu došlo napriek tomu, že Lekári bez hraníc s cieľom predísť útokom na nemocnicu poskytli jej GPS koordináty medzinárodnej koalícii, afganskej armáde a aj civilným úradom, a to naposledy v utorok 29. septembra.

Po skončení útoku sa tímy Lekárov bez hraníc snažili zachrániť životy zranených kolegov a pacientov v provizórnej operačnej sále zriadenej v jednej z nepoškodených miestností. Niektorých pacientov v kritickom stave previezli do nemocnice v Púlí Chumrí, vzdialenej od Kundúzu dve hodiny jazdy.

"Okrem smrti našich kolegov a pacientov útok spôsobil tiež to, že teraz sú obyvatelia Kundúzu odrezaní od krízovej zdravotnej starostlivosti, a to práve v čase, keď je naša pomoc na mieste najpotrebnejšia," uviedla ďalej Nicolaiová.

Od pondelkového prepuknutia bojov ošetrili Lekári bez hraníc 394 zranených. V čase bombardovania bolo v nemocnici 105 pacientov a ošetrovateľov, spoločne s 80 medzinárodnými a miestnymi spolupracovníkmi organizácie.

Nemocnica v Kundúze je podľa MSF jediné zariadenie svojho druhu v celom severovýchodnom Afganistane, ktoré poskytuje bezplatnú život zachraňujúcu úrazovú starostlivosť. MSF zdôrazňuje, že ich zdravotníci ošetrujú všetkých pacientov bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie a etnickú či politickú príslušnosť.

Lekári bez hraníc pracujú v Afganistane od roku 1980.

Zdravotné stredisko organizácie Lekári bez hraníc je v plameňoch po explózii v blízkosti ich nemocnice v meste Kundúz, severne od Kábulu 3. októbra 2015.
Foto: TASR/AP


V zasiahnutej nemocnici už nie je nijaký personál MSF

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) dnes oznámila, že stiahla všetok svoj personál zo svojej nemocnice v severoafganskom meste Kundúz, ktorá bola zničená pri sobotňajšom nálete, pričom zahynulo 19 ľudí vrátane 12 pracovníkov MSF.

"Všetci pacienti v kritickom stave boli prevezení do iných zdravotníckych zariadení a v našej nemocnici nie je žiaden personál MSF," citovala agentúra AP Kate Stegemanovú, komunikačnú manažérku organizácie.

Niekoľko pracovníkov MSF podľa nej odišlo do dvoch nemocníc v Kundúze, kam previezli niektorých ranených zo sobotňajšieho útoku.

Vyšetrovanie incidentu, ktorý má na svedomí zrejme americké letectvo, stále pokračuje. Afganská strana tvrdí, že bojové vrtuľníky opätovali paľbu bojovníkov Talibanu, ktorí sa v nemocnici skrývali. Podľa Stegemanovej sa však v objekte v čase bombardovania žiadni povstalci nenachádzali.

Americká armáda v sobotu večer pripustila, že podnikla útok "v okolí" kundúzskej nemocnice. Jeho terčom mali byť povstalci, ktorí spustili paľbu priamo na amerických vojakov, asistujúcich afganským vládnym silám v Kundúze.

MSF informovali, že ich nemocnica v Kundúze bola opakovane terčom leteckých útokov od 2.08 h do 3.15 h miestneho času, a to v približne pätnásťminútových intervaloch, hoci bojujúce strany vedeli, kde sa nachádza. Hlavná budova nemocnice, v ktorej bola jednotka intenzívnej starostlivosti, pohotovosť a oddelenie fyzioterapie, bola opakovane a veľmi presne zasiahnutá počas každého z útokov, kým okolité budovy zostali takmer nedotknuté.

Taliban obsadil hlavné mesto rovnomennej provincie v pondelok. Afganskej armáde sa ho za podpory americkej armády podarilo dobyť späť vo štvrtok, sporadické boje v uliciach však stále pokračujú.

Lekári bez hraníc žiadajú medzinárodné vyšetrovanie útoku

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) požiadala dnes o nezávislé medzinárodné vyšetrovanie sobotňajšieho náletu na jej nemocnicu v severoafganskom Kundúze, pri ktorom zahynulo najmenej 22 ľudí a desiatky utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predstaviteľ MSF zdôraznil, že jeho organizácia sa nemôže spoľahnúť len na výsledky interného vyšetrovania americkej armády, ktorá je ohľadne sobotňajšieho útoku zainteresovanou stranou.

Oficiálny počet obetí útoku vzrástol dnes - po úmrtí ďalších troch zranených osôb - na 22 mŕtvych vrátane 12 pracovníkov nemocnice a 10 pacientov.

"Vychádzajúc zo zrejmého predpokladu, že došlo ku spáchaniu vojnového zločinu, Lekári bez hraníc žiadajú úplné a transparentné vyšetrovanie udalosti nezávislým medzinárodným orgánom," uviedol generálny riaditeľ MSF Christopher Stokes.

Nekonkretizoval pritom, akú medzinárodnú inštitúciu má na mysli. Okrem americkej armády začala útok na nemocnicu vyšetrovať aj afganská vláda.

K opakovaným náletom na nemocnicu v priebehu zhruba hodiny došlo v čase, keď v Kundúze prebiehali boje medzi militatmi z Talibanu a afganskými bezpečnostnými silami, podporovanými medzinárodnými silami pod vedením USA.

Čo presne sa stalo a kto je za útok zodpovedný zatiaľ nie je jasné. Samotná organizácia MSF tvrdí, že za ním pravdepodobne stoja sily medzinárodnej koalíciu, ktorá však zodpovednosť doposiaľ neprevzala.

Hovorca síl USA v Afganistane pripustil len to, že americká armáda v noci z piatka na sobotu vykonala v Kundúze nálet na bojovníkov hnutia Taliban, ktorý "mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení".

Afganská strana tvrdí, že bojové vrtuľníky opätovali paľbu bojovníkov Talibanu, ktorí sa v nemocnici skrývali. Podľa MSF sa však v objekte v čase bombardovania žiadni povstalci nenachádzali.