Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lekári: V Sýrii zasiahli ľudí najmenej dve rôzne chemické látky

Obeť útoku plynom v Sýrii. Foto: TASR AP

Organizácia Lekári bez hraníc uviedla, že obete útokov mali symptómy vystavenia nervovému plynu - mali zúžené zorničky, svalové kŕče a mimovoľné vyprázdňovanie čriev.

Bejrút 5. apríla (TASR) - Obete utorňajších údajných chemických útokov v Sýrii majú príznaky zasiahnutia najmenej dvoma rôznymi chemickými látkami, informovala dnes medzinárodná charitatívna organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

Uviedla, že obete útokov mali symptómy vystavenia nervovému plynu - mali zúžené zorničky, svalové kŕče a mimovoľné vyprázdňovanie čriev, čo podľa jej lekárov zodpovedá pôsobeniu nervového plynu sarín alebo podobnej chemikálie.

Zdravotnícky tím MSF ošetroval po útokoch v meste Chán Šajchún pacientov na sýrskom území, v nemocnici Báb al-Hawá blízko hranice s Tureckom. Obete útokov zaplavili miestne nemocnice a záchranári preto posielali pacientov do zdravotníckych zariadení po celej provincii Idlib, ako aj do susedného Turecka.

Organizácia MSF uviedla, že jej zdravotnícke tímy boli informované o zápachu bielidla z pacientov v iných nemocniciach, kde ošetrovali obete útoku, čo naznačuje, že boli vystavení plynnému chlóru. Uvedené správy podľa MSF "silno naznačujú, že obete... boli vystavené najmenej dvom rôznych chemickým látkam."

Plyn sarín bol podľa OSN použitý v roku 2013 pri chemických útokoch na predmestia sýrskej metropoly Damask kontrolované opozíciou, kde zahynuli stovky civilistov. USA vyhlásili, že zodpovednosť za to nesie sýrska vláda.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vyhlásila, že po útokoch v oblasti Damasku bolo zo sýrskych vládnych skladov odstránených 1300 ton chemických zbraní vrátane plynu sarín. Podľa povstalcov a predstaviteľov opozície si však sýrska vláda časť týchto zásob ponechala.

Turecké ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v jeho zdravotníckych zariadeniach zomreli ďalšie tri osoby zasiahnuté pri údajných chemických útokoch v severnej Sýrii. V tureckých nemocniciach podľa jeho vyjadrenia zostáva 29 zranených.

Turecko zriadilo po týchto útokoch na hraničnom priechode v provincii Hatay dekontaminačné centrum, kde zasiahnutých ľudí provizórne ošetrujú a následne presúvajú do nemocníc v okolí.

Vysokopostavený predstaviteľ sýrskych povstaleckých síl obvinil osobitného sprostredkovateľa OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, že je "osobne zodpovedný" za utorňajšie útoky v severnej Sýrii.

Hlavný vyjednávač povstalcov na mierových rokovaniach so sýrskou vládou pod záštitou OSN, Muhammad Allúš, povedal, že de Mistura musí začať vyvodzovať voči sýrskej vláde zodpovednosť za zabíjanie civilistov. Zdôraznil, že mlčanie OSN "legitimizuje" stratégiu sýrskeho režimu.

"Ozajstným riešením pre Sýriu je postaviť (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada za použitie chemických zbraní pred súd, a nie za vyjednávací stôl," povedal Allúš.