Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lekári v Egypte podnikli verejný protest proti policajnému násiliu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekári v sídle svojej odborovej organizácie, známej pod názvom Egyptský lekársky syndikát, pohrozili štrajkom, ak policajtov nevezmú za fyzické týranie na zodpovednosť.

Káhira 12. februára (TASR) - Tisíce egyptských lekárov dnes uskutočnili zriedkavý protest proti fyzickému týraniu políciou. Protest nasledoval po obvineniach, že policajti zbili v káhirskej nemocnici dvoch lekárov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Lekári v sídle svojej odborovej organizácie, známej pod názvom Egyptský lekársky syndikát, pohrozili štrajkom, ak policajtov nevezmú za fyzické týranie na zodpovednosť. Demonštrujúci skandovali "Štrajk" a držali vo výške transparenty s nápisom "Úcta voči lekárom".

Takéto verejné protesty sú v Egypte za vlády prezidenta Abdala Fattáha Sísího zriedkavé. Hlasy odporu po zvrhnutí jeho islamistického predchodcu Muhammada Mursího boli umlčané a tisíce islamistov aj iných aktivistov dali úrady do väzenia.

Dnešná demonštrácia sa konala v reakcii na minulomesačný útok na dvoch lekárov v nemocnici v káhirskej štvrti Matarijja, keď jeden policajt vytiahol zbraň a ďalší násilím prinútili oboch lekárov nastúpiť do vozidla, ktorým ich odviezli na policajnú stanicu.