Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Lekári v Zimbabwe štrajkujú, pretože nemajú žiadne ochranné vybavenie

Na snímke žena nesie drevo na oheň na hlave s rúškom na tvári v zimbabwianskom Harare 24. marca 2020. Foto: TASR/AP

Juhoafrická krajina Zimbabwe dosiaľ zaevidovala tri potvrdené prípady nákazy, ako aj prvé úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19.

Harare 25. marca (TASR) - Lekári zo zimbabwianskych štátnych nemocníc vstúpili do štrajku, aby upozornili na nedostatok ochranných pomôcok v zdravotníctve. Agentúra AP v stredu uviedla, že sa tak deje v čase pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá môže vážne ohroziť už aj tak temer zrútený systém zdravotnej starostlivosti v tejto africkej krajine.

Prezident asociácie zimbabwianskych nemocničných lekárov Tawanda Zvakada upozornil, že lekári sú pri svojej práci vystavení najväčšiemu riziku nákazy vírusom. "Teraz sme tomu vystavení a zdá sa, že to nikoho nezaujíma."

Dodal, že lekári majú nedostatočné zásoby rukavíc, masiek i plášťov.

Juhoafrická krajina Zimbabwe dosiaľ zaevidovala tri potvrdené prípady nákazy, ako aj prvé úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19.

Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa už pred niekoľkými dňami vyhlásil stav národnej katastrofy.

Mnangagwa rovnako v tejto súvislosti odložil oslavy Dňa nezávislosti, naplánované na 18. apríla, a zakázal verejné zhromaždenia viac ako 100 ľudí. Zákaz zhromažďovania sa na 60 dní vzťahuje aj na stretnutia v kostoloch, svadby a športové podujatia.

Podľa posledných bilancií agentúry AP sa počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 infikovalo na celom svete vyše 428.000 a zomrelo viac ako 19.000 ľudí.

Ochorenie COVID-19 spôsobuje u väčšiny ľudí mierne alebo stredne ťažké príznaky, závažné symptómy hrozia u starších alebo u osôb s dlhodobými zdravotnými ťažkosťami. Dosiaľ sa zotavilo vyše 109.000 ľudí, väčšinou v Číne.