Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Leopard, ktorý v indickej škole zranil šesť ľudí, ušiel na slobodu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ušiel z klietky v národnom parku Bannerghatta, kam ho zobrali na ošetrenie.

Bangalúr 16. februára (TASR) - Leopardí samec, ktorý 7. februára v indickom meste Bangalúr na strednej škole zranil sedem ľudí, kým ho uspali injekciou, utiekol v nedeľu na slobodu.

Ušiel z klietky v národnom parku Bannerghatta, kam ho zobrali na ošetrenie, informovala dnes stanica BBC. Podľa ochrancov prírody však netreba vyvolávať paniku.

"To je výmysel, že sa leopard môže zmeniť na ľudožrúta. Je to veľmi malá výnimka z pravidla. V tomto prípade nie je dôvod na obavy," povedal BBC hlavný ochranca prírody v juhoindickom štáte Karnátaka, Ráví Ralph. Lesníci začali preventívne navštevovať dediny na hraniciach parku, v ktorých informujú obyvateľov, aby nepodľahli panike.

Leopard podľa všetkého ušiel, keď opatrovatelia otvorili jeho klietku, aby ho nakŕmili. "Hovoria, že mohol ujsť cez medzeru medzi priečkami," dodal Ralph. Podľa jeho slov si zamestnanci parku protirečia, preto nariadil vyšetrovanie.

Po útoku na strednej škole trvalo ochranárom a policajtom 12 hodín, kým leoparda zajali.

Leopardy a ďalšie mačkovité šelmy sa pomerne často zatúlajú do obývaných oblastí. Ochrancovia prírody zároveň varujú, že v prípade rozširovania ľudí do prirodzeného prostredia týchto šeliem by v budúcnosti podobných stretov mohlo výrazne pribudnúť.

Podľa nedávneho sčítania divej zveri žije v Indii momentálne približne 12.000-14.000 leopardov.