Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare a silný vietor sužujú Havajské ostrovy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hasiči bojujú s požiarmi v turistami vyhľadávanej severozápadnej časti havajského ostrova Maui.

Honolulu 9. augusta (TASR) - Lesné požiare sprevádzané silným vetrom si v americkom štáte Havaj v utorok vyžiadali evakuáciu obyvateľov a spôsobili výpadky elektrickej energie vo viacerých oblastiach. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Hasiči bojujú s požiarmi v turistami vyhľadávanej severozápadnej časti havajského ostrova Maui. Plamene podľa miestnych úradov zasiahli aj budovy, rozsah škôd však zatiaľ nie je známy.

Hasenie plameňov komplikoval silný vietor s rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu, za ktorý podľa americkej meteorologickej služby čiastočne môže hurikán Dora, ktorý prechádza južne od Havajských ostrovov.

Z dôvodu silného vetra nemohli pri hasení pomáhať vrtuľníky, náročnú situáciu hasičom komplikovali aj popadané stromy, ktoré zablokovali cesty, priblížili tamojšie úrady. Firma Hawaiian Electric v utorok večer uviedla, že bez elektriny bolo približne 13.000 jej zákazníkov.

Požiar zúri na Maui aj v oblasti zvanej Kula v strednej časti ostrova, plamene tam zničili najmenej dva domy, uviedol starosta Maui Richard Bissen. Dodal, že zo 40 domovov evakuovali asi 80 ľudí. Z dôvodu požiaru boli úrady nútené evakuovať aj ľudí z približne 400 domov v severnej časti ostrova Havaj.

Výpadky elektriny zasiahli tiež ostrov Oahu, kde sa nachádza havajská metropola Honolulu.