Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare na juhu Francúzska zničili aspoň 10 domov a hektáre pôdy

ilustračná fofografia Foto: FB

Požiare spôsobené mimoriadnymi horúčavami hlásia aj z regiónu Vaucluse.

Štrasburg 29. júna (TASR) - V dôsledku lesných požiarov na juhu Francúzska, ktoré spôsobili rekordné horúčavy, zhorelo už niekoľko budov, ako i porast na ploche 620 hektároch. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Rozsiahle požiare zasiahli departement Gard na juhu Francúzska, kde teploty dosiahli 45 stupňov Celzia. Podľa francúzskych médií tam požiare kompletne zničili najmenej desať budov. Rozhlasová stanica France Bleu informovala, že požiare zachvátili porasty na ploche s rozlohou 620 hektárov.

Na hasenie požiaru bolo zmobilizovaných 710 hasičov, pričom časť z nich boli posily z okolitých regiónov. K dispozícii mali 180 kusov hasiacej techniky vrátane troch lietadiel. S požiarmi bojovali až do soboty rána. Momentálne majú situáciu plne pod kontrolou.

Počas zásahu utrpelo prehriatie organizmu 15 hasičov a šesť policajtov.

Práve v tejto oblasti zaznamenali v piatok nový teplotný rekord vo Francúzsku - ide o teplotu 45,9 stupňa Celzia, ktorú namerali v dedine Gallargues-le-Montueux ležiacej neďaleko mesta Montpellier. Vo vzdialenosti asi 30 kilometrov od tejto dediny v sobotu hasiči bojovali s veľkým požiarom, ktorý tam vypukol.

V obci Quissac, takisto ležiacej v departemente Gard, podľa informácií francúzskych médií zatkli muža podozrivého z podpaľačstva. Ten bol - ako pyroman - úradom známy už v minulosti z dôvodu zakladania menších požiarov. Muža odviezli do psychiatrickej nemocnice. Prípad začala vyšetrovať prokuratúra, informovala televízna stanica France Info.

Požiare spôsobené mimoriadnymi horúčavami hlásia aj z regiónu Vaucluse.