Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare ohrozujú rádioaktívnu zónu pri Černobyle

Ilustračné foto Foto: TASR

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zvolal mimoriadne zasadanie komisie pre mimoriadne situácie.


Kyjev 28. apríla (TASR) - Lesný požiar, ktorý sa ukrajinským hasičom nedarí dostať pod kontrolu, sa dnes večer nebezpečne priblížil k ruinám havarovanej jadrovej elektrárne Černobyľ. Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry UNIAN.

Ako uviedol vo večerných hodinách ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov, situácia sa vyhrotila, pretože plamene napredujú smerom k 20-kilometrovej zóne okolo jadrovej elektrárne a ohrozujú jej objekty.

"O 18.30 h (19.30 SELČ) sa vystupňovala situácia s lesným požiarom v okolí Černobyľu. Plamene opätovne pohltili les smerom na elektráreň v Černobyle. Oheň v korunách stromov a ostré nárazy vetra vážne hrozia tým, že spôsobia rozšírenie požiaru do 20-kilometrovej zóny v okolí tejto elektrárne," uviedol Avakov prostredníctvom svojho konta na Facebooku. V plameňoch je podľa neho okolo 400 hektárov lesa.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zvolal mimoriadne zasadanie komisie pre mimoriadne situácie.

Presne 26. apríla 1986 explodoval reaktor JE Černobyľ. Hasiace práce na mieste tragédie trvali ešte šesť dní. Do ovzdušia uniklo značné množstvo rádioaktívnych materiálov, ktoré zamorili nemalú časť nielen európskej časti bývalého ZSSR, ale aj starého kontinentu vrátane bývalého Československa.

Keďže po katastrofe vybudovaný betónový sarkofág okolo reaktora poznamenal po viac ako dvoch desaťročiach čas, Ukrajina začala v roku 2012 s výstavbou nového ochranného plášťa - oceľovej konštrukcie za viac ako dve miliardy eur, ktorú majú dokončiť do roku 2016.

Hasiči nevylúčili podpaľačstvo

Podpaľačstvo ako príčinu požiaru nevylúčil dnes na brífingu druhý muž velenia tamojších hasičov Mykola Čečotkin.

Podľa jeho názoru tak možno usudzovať z charakteru požiaru, ktorý má viacero ložísk a ktorý neustále rozširujú nové ložiská. Ďalšou možnou príčinou môže byť neopatrné narábanie s ohňom v zalesnenej oblasti, vyplynulo z Čečotkinových slov, ktoré sprostredkovala televízna stanica 112 Ukrajina.

Predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk vystúpil pred verejnosťou s vyhlásením, v ktorom sa pokúsil upokojiť spoluobčanov. Zdôraznil, že hasiči robia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili plameňom v postupe smerom k havarovanej jadrovej elektrárni. Súčasne však zdôraznil, že podobne rozsiahly požiar na Ukrajine nezaznamenali od roku 1992, informovala tlačová agentúra UNIAN.