Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet lesných požiarov v Kalifornii sa od soboty zdvojnásobil

Na snímke hasič Skyler Fitzgerald strieka vodu na horiace obytné prívesy v kalifornskom Isletone 30. júla 2015. Foto: TASR/AP/Rich Pedroncelli

Rekordne vysoké teploty a mimoriadne suché podmienky po štyroch suchých rokoch komplikujú snahy o zvládnutie požiarov.

Washington 3. augusta (TASR) - Rýchlo sa šíriace požiare v severnej Kalifornii si podľa vyjadrenia amerických úradov vyžiadali už najmenej jednu obeť a 12.000 civilistov museli evakuovať. S plameňmi bojujú aj dnes tisíce hasičov, napísala agentúra DPA.

Rekordne vysoké teploty a mimoriadne suché podmienky po štyroch suchých rokoch komplikujú snahy o zvládnutie požiarov, ktorých výskyt sa v niektorých častiach tohto regiónu od soboty po dnešok zdvojnásobil.

Americký úrad pre správu lesov potvrdil, že hasič zo zboru pre správu lesov z Južnej Dakoty zahynul po tom, ako uviazol v pasci po náhlej zmene smeru vetra.

Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil v sobotu výnimočný stav, čo umožňuje úradom rýchlejšie nasadenie záchranných tímov do horiacich oblastí, napísal denník The Los Angeles Times. Do boja s mohutnými lesnými požiarmi nasadili príslušné úrady približne 9000 hasičov a techniku. V najbližších dňoch sa k nim pripoja aj jednotky Národnej gardy.

V rôznych častiach amerického štátu Kalifornia vyčíňajú vyše dve desiatky veľkých lesných požiarov, pričom veľa z nich vypuklo po údere blesku.

Podľa predstaviteľa amerických lesných hasičov Mika Mintona ide v kalifornských lesoch o bezprecedentné požiare. "Zatieňuje to akýkoľvek požiar, čo sme tu kedy mali, dokonca aj požiare z roku 2008," vyhlásil.