Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare na juhu Sibíri si vyžiadali najmenej 15 obetí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Okolnosťami vypuknutia rozsiahleho lesného požiaru sa bude zaoberať vyšetrovacia komisia, ktorej vznik nariadil premiér Dmitrij Medvedev.

Moskva 13. apríla (TASR) - Najmenej 15 obetí na životoch a 483 zranených si vyžiadali lesné požiare v Chakaskej republike na južnej Sibíri. Medzi obeťami je aj jedno dieťa. Agentúru TASS o tom dnes informovalo republikové ministerstvo. Podľa agentúry RIA Novosti si stav 77 zranených vyžiadal hospitalizáciu.



V súvislosti s rýchlo sa šíriacim požiarom vedenie republiky v nedeľu vyhlásilo výnimočný stav.

Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu a uhasiť dnes, informovalo podľa agentúry TASS ministerstvo pre mimoriadne situácie. Nasadených bolo viac ako 6000 hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Hasiči zostávajú v oblasti prírodnej katastrofy a monitorujú situáciu, aby mohli zabrániť opätovným požiarom.

Predpoveď počasia na najbližšie dni je priaznivá - malo by sa ochladiť, očakáva sa zmiernenie sily vetra a dážď.

Požiarom bolo zničených viac ako 1200 domov a úradných budov v 38 obciach; o strechu nad hlavou prišlo viac ako 2000 ľudí. Najhoršia je situácia v obci Kožuchovo, kde zhorelo zdravotné stredisko, základná škola, knižnica a kultúrny dom, ako aj viacero súkromných domov.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie do oblasti vyslalo tímy psychológov. Na území republiky vybudovali aj deväť táborov, kam evakuovali ohrozené obyvateľstvo.

Okolnosťami vypuknutia rozsiahleho lesného požiaru sa bude zaoberať vyšetrovacia komisia, ktorej vznik nariadil premiér Dmitrij Medvedev.

Stav kalamity dnes vyhlásili aj v Amurskej oblasti na ruskom Ďalekom východe. V oblasti registrujú 60 požiarov, pričom plamene zachvátili približne 12.000 hektárov. Ich príčinou je vypaľovanie trávy a neopatrné zaobchádzanie s ohňom v lesoch, píše TASS.