Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Alberte poškodili značnú časť mesta Fort McMuray

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu dnes úrady provincie Aberta rozhodli o evakuácii mesta Fort McMurray, pričom nariadenie platí pre všetkých 80.000 obyvateľov.

Fort McMurray 4. mája (TASR) - Mohutné lesné požiare v kanadskej provincii Alberta zničili alebo vážne poškodili už viac než 1600 budov v meste Fort McMurray, ktoré leží v oblasti bohatých nálezísk ropy. Oznámila to dnes guvernérka zasiahnutej provincie Rachel Notleyová s tým, že požiare spôsobili vo Fort McMurray "značné" škody.

Plamene podľa jej dnešného vyjadrenia stále postupujú a ohrozujú aj ďalšie objekty vrátane letiska, cituje ju stanica BBC.

Hasiči varovali, že v dôsledku silného vetra a vysokých teplôt bude dnešok ešte horším, než bol utorok. Na toto ročné obdobie nezvyčajne vysoké teploty situáciu dramaticky zhoršili za veľmi krátky čas.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu dnes úrady provincie Aberta rozhodli o evakuácii mesta Fort McMurray, pričom nariadenie platí pre všetkých 80.000 obyvateľov. Plamene dosiaľ nikoho nezranili.

Požiar sa rozšíril na plochu 7500 hektárov, poraziť sa ho pokúša 100 hasičov. Záchranné práce sa sústreďujú najmä na centrum Fort McMurray a letisko Gregoire. Centrum je podľa guvernérky požiarmi najmenej poškodené.

Kanadský premiér Justin Trudeau je v kontakte s úradmi provincie Alberta a prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter vyzval obyvateľov, aby poslúchli nariadenie.

Fort McMurray je hlavným mestom regiónu známeho tzv. ropnými pieskami. Zásoby ropy, ktoré sa tam nachádzajú, sú tretie najbohatšie na svete po Saudskej Arábii a Venezuele.

Požiare sa počas uplynulého víkendu priblížili aj k ťažobným zariadeniam. Ich personálu sa zatiaľ darí udržiavať situáciu pod kontrolou.