Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Austrálii si vyžiadali život manželského páru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Telesné pozostatky 77-ročného muža a 69-ročnej ženy našli vo štvrtok úrady v lokalite Coongbar neďaleko obce Drake.

Canberra 10. októbra (TASR) - Pár austrálskych dôchodcov prišiel o život v severnej časti štátu Nový Južný Wales v dôsledku lesného požiaru, ktorý sa vymkol spod kontroly. S odvolaním sa na vyhlásenie polície o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Telesné pozostatky 77-ročného muža a 69-ročnej ženy našli vo štvrtok úrady v lokalite Coongbar neďaleko obce Drake.

"Okolnosti nešťastnej smrti týchto dvoch ľudí dôkladne vyšetríme," povedal novinárom policajt Toby Lindsay s tým, že kedy presne zomreli, nie je zatiaľ známe.

Dodal, že obe telá našli v dome v izolovanej oblasti, ktorú zničil požiar podľa hasičov spôsobený úderom blesku.

Podľa miestnych hasičov vyčíňa aktuálne vo východoaustrálskom štáte Nový Južný Wales 34 lesných požiarov, pričom osem z nich nie je pod kontrolou. Ich hasenie sťažuje suché a veterné počasie. Lesný požiar v okolí obce Drake už horí vyše mesiaca a zničil viacero domov.

Tzv. sezóna lesných požiarov sa v Austrálii zvyčajne začína v septembri na ďalekom severe Queenslandu a pomaly postupuje smerom na východ, pričom v čase okolo Vianoc zvyčajne zasahuje Nový Južný Wales a v januári a februári štát Viktória a ostrov Tasmánia.

Lesné požiare však už v septembri vyčíňali v južnom Queenslande a Novom Južnom Walese. Od mája do septembra zaznamenali v Novom Južnom Walese 70 požiarov a 99 percent jeho územia vyhlásili za oblasti postihnuté suchom.