Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Čile si už vyžiadali najmenej 46 obetí

Na snímke horiaca budova v sobotu 3. februára 2024 v Čile. Foto: TASR/AP

Likvidáciu plameňov komplikuje sucho a teploty stúpajúce k 40 stupňom Celzia.

Santiago 4. februára (TASR) - Lesné požiare v strednej a južnej časti Čile si vyžiadali už najmenej 46 obetí na životoch. Uviedol to v sobotu čilský prezident Gabriel Boric, ktorý varoval, že počet obetí zrejme ešte bude stúpať, informuje agentúra AFP.

"Štyridsať ľudí prišlo o život počas požiarov a ďalších šesť v dôsledku popálenín. Vieme, že tieto čísla sa ešte zvýšia," povedal prezident po tom, čo absolvoval prelet vrtuľníkom nad postihnutým regiónom, v ktorom predtým vyhlásil núdzový stav. Zároveň prisľúbil vládnu pomoc pri obnove ohňom zdevastovaných oblastí.

Likvidáciu plameňov komplikuje sucho a teploty stúpajúce k 40 stupňom Celzia. Do niektorých zasiahnutých lokalít sa ešte pátracie tímy ešte ani nedostali, v iných pokračuje prehľadávanie vyhorených domov. Zničených bolo už minimálne 1100 obydlí.

Ministerka vnútra Carolina Tohaová informovala, že hasiči celkovo zápasia s 92 aktívnymi požiarmi, pričom v celej krajine doteraz zhorelo 43.000 hektárov porastov. Dodala, že momentálne je prioritou likvidácia požiarov v regióne Valparaíso pre ich blízkosť k mestským aglomeráciám.

V piatok úrady preventívne uzavreli cestu spájajúcu Valparaíso s hlavným mestom Santiago, pretože obrovský oblak dymu "znižoval viditeľnosť".

Požiarom v Čile napomáhajú letné horúčavy a sucho, ktoré postihuje južnú časť Južnej Ameriky a ktoré je spôsobené poveternostným javom El Niňo.

Okrem Čile bojuje s lesnými požiarmi aj Kolumbia. Riziko ich vypuknutia v dôsledku rastúcich teplôt hrozí v najbližších dňoch aj Argentíne, Paraguaju a Brazílii.