Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lesné požiare v Grécku sú pod kontrolou, nebezpečenstvo však pretrváva

Na snímke hasič likviduje lesný požiar v dedine Metohi severne od Atén v pondelok 14. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Pod kontrolou sú aj dva požiare na západnej strane Peloponézu, ako aj na ostrove Zakynthos. <i>"Nebezpečenstvo však zostáva vysoké,</i>" varovala civilná ochrana.

Atény 16. augusta (TASR) - Grécki hasiči už majú z veľkej časti pod kontrolou lesné požiare, ktoré vypukli v oblastiach severovýchodne od Atén a na západe polostrova Peloponéz. Na definitívne zlikvidovanie využijú všetky možnosti hasenia zo vzduchu i zo zeme, vyhlásil dnes ráno vo vysielaní gréckej televízie hovorca tamojších orgánov civilnej ochrany, ktorého citovala agentúra DPA.

Z televíznych záberov vyplýva, že severovýchodne od Atén už nie sú nijaké horiace línie. "Tu a tam sú ešte nejaké tlejúce ložiská, ale žiadne more plameňov, ako počas predošlých troch dní," povedal jeden z hasičov.

Po rozvidnení mali do boja proti zvyšným požiarom opäť nasadiť hasičské vrtuľníky.

Pod kontrolou sú aj dva požiare na západnej strane Peloponézu, ako aj na ostrove Zakynthos. "Nebezpečenstvo však zostáva vysoké," varovala civilná ochrana.

V regióne Kalamos ležiacom približne 45 kilometrov severovýchodne od Atén medzitým požiar zničil podľa prvých odhadov viac ako 20 domov a desiatky ďalších poškodil, nie sú však hlásené nijaké zranenia. Rozloha spálenej lesnej plochy zatiaľ nie je známa.

Grécko požiadalo v utorok Európsku úniu o pomoc pri likvidácii uvedených lesných požiarov. V dôsledku finančnej krízy a úsporných opatrení totiž nedokázalo v uplynulých rokoch zmodernizovať vlastné hasiace lietadlá a z celkove 16 sú tak prevádzkyschopné len štyri.