Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Požiar, ktorý ohrozoval národný park v Andalúzii, je pod kontrolou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cesty v priľahlej oblasti boli opätovne otvorené a asi 250 vojakov, ktorí pomáhali hasičom s likvidáciou lesného požiaru, sa vrátilo na základňu.

Madrid 27. júna (TASR) - Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido dnes informoval, že lesný požiar, ktorý od minulej soboty ohrozoval národný park Doňana v Andalúzii na juhu krajiny, je pod kontrolou.

Ako minister napísal vo svojom dnešnom mikroblogu na sieti Twitter, cesty v priľahlej oblasti boli opätovne otvorené a asi 250 vojakov, ktorí pomáhali hasičom s likvidáciou lesného požiaru, sa vrátilo na základňu.

Na základe výsledkov prieskumných letov nad oblasťou, kde v uplynulých dňoch vyčíňali lesné požiare, dnes José Gregorio Fiscal López z andalúzskej samosprávy informoval, že požiar je prakticky uhasený s výnimkou jednej lokality.

Dodal, že rozloha porastov, ktoré požiar zničil, bude známa ešte v priebehu dnešného dňa. Príčina vzniku požiaru je tiež predmetom vyšetrovania. Verzia, že požiar bol založený úmyselne, sa zatiaľ nevylučuje. Lesný požiar si nevyžiadal obete na životoch, len preventívnu evakuáciu asi 2000 ľudí.

S lesným požiarom v Andalúzii od uplynulej soboty bojovalo asi 600 ľudí - hasičov i vojakov. Ich úlohou bolo zabrániť rozšíreniu lesného požiaru na územie národného parku Doňana, ktorý sa rozprestiera na 50.000 hektároch mokradí a lesov. Požiar vypukol asi 30 kilometrov západne od jeho hraníc.

Národný park Doňana slúži pre sťahovavé vtáky ako zastávka na ceste medzi Afrikou a Európou. Je domovom mnohých živočíšnych druhov, napr. aj ohrozeného rysa iberského a orla iberského.

Agentúra AP dnes uviedla, že jedna zo samíc rysa iberského počas požiaru uhynula - zrejme v dôsledku stresu, ktorý utrpela, keď sa ju - spolu s ďalšími dospelými rysmi i mláďatami - záchranári snažili evakuovať z chovnej stanice v blízkosti Doňany.