Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Let do New Yorku presmerovali kvôli výhražke, 5 cestujúci chcú azyl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trvalo šesť hodín, kým všetkých 326 cestujúcich previezli z lietadla na výsluch.

Londýn 16. júna (TASR) - Sobotný let spoločnosti EgyptAir z Káhiry do New Yorku presmerovali na letisko v škótskom Glasgowe po tom, ako jedna z cestujúcich objavila na palube výhražný odkaz. O prípade informovala agentúra DPA.


Zamestnankyňa BBC Nada Tafiková našla na toalete lietadla odkaz, na ktorom bola hrozba o založení požiaru.

"Keď som po troch hodinách letu išla prebaliť svoju dcéru, našla som pri umývadle lístok, na ktorom stálo 'Zapálim toto lietadlo' s číslom sedadla 46D napísanom na lístku," povedala Tafiková, ktorá okamžite oznámila posádke lietadla, čo našla.

Britské stíhačky typu Eurofighter Typhoon následne lietadlo odprevadili na letisko Prestwick v škótskom Glasgowe, kde situáciu prešetrila polícia. Trvalo šesť hodín, kým všetkých 326 cestujúcich previezli z lietadla na výsluch. Polícia zatiaľ nikoho nezatkla a pokračuje v hľadaní páchateľa, ktorý poznámku napísal. Zisťuje tiež, aký mohol byť jeho motív a či išlo iba o žart.

Pätica pasažierov z odkloneného letu požiadala o azyl

Pätica pasažierov dnešného letu teraz v Británii hľadá azyl. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na škótske úrady.

Podľa nemenovaného policajného zdroja piati cestujúci požiadali v krajine o azyl. Z dostupných údajov zatiaľ nie je potvrdené, či tieto osoby stoja za inkriminovaným výhražným odkazom. Vedenie spoločnosti EgyptAir naznačilo, že ide o občanov Sýrie. Škótska polícia ani britské ministerstvo vnútra túto otázku nekomentovali.