Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Letecká doprava v Belgicku skolabovala

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nijaké lietadlá v Belgicku nepristávajú a ani odtiaľ nemôžu odletieť.

Brusel 27. mája (TASR) - Leteckú dopravu v celom Belgicku -vrátane hlavného mesta Brusel - ochromila dnes porucha v centre riadenia letovej prevádzky. Nijaké lietadlá v Belgicku nepristávajú a ani odtiaľ nemôžu odletieť. Dôvodom je poškodenie elektrických rozvodov, ktoré ovplyvňujú činnosť národnej agentúry pre kontrolu letovej prevádzky Belgocontrol.

Európska agentúra pre kontrolu a bezpečnosť leteckej prevádzky (Eurocontrol) potvrdila problémy, ktoré eviduje od 07.30 h miestneho času. Obnovenie prevádzky predpokladá najskôr o 17.30 h SELČ.

"Vzhľadom na poškodenie elektrickej sústavy, ovplyvňujúce činnosť riadiaceho strediska letovej prevádzky, nie sú prílety a odlety možné," uviedla správa bruselského letiska vo svojom vyhlásení pre médiá. Letisko na Twitteri informovalo, že dopoludnia odklonilo najmenej 40 letov.

Dočasné odstavenie riadenia letovej prevádzky na najväčšom belgickom letisku spôsobilo problémy aj na ďalších belgických letiskách, Charleroi a Liege, ktoré využívajú nízkonákladové letecké spoločnosti. Tlačová agentúra Belga uviedla, že až do odstránenia technického problému žiadne lety z týchto letísk neodletia.

Rok 2014 bol rokom mimoriadneho nárastu počtu letov na tomto letisku. Rast bol zaznamenaný vo všetkých segmentoch, v osobných aj nákladných letoch. Letisko dokázalo vlani prelomiť svoj historický rekord z roku 2000, keď odbavilo spolu 21,9 milióna (21.933.190) cestujúcich, čo je o 2,8 milióna pasažierov viac, než bolo v roku 2013.